Lawline svarar
Hej,
Bröstarvingar har enligt 7 kap 1 § ärvdabalken (ÄB, se https://lagen.nu/1958:637 ) alltid rätt att ur kvarlåtenskapen utfå hälften av sin arvslott, kallat laglott. Då du har två barn utgör laglotten för vart och ett av dem 25 % av kvarlåtenskapen. Anmärkas kan att bröstarvingen måste begära jämkning av ditt testamente enligt 7 kap 3 § ÄB för att inte förlora sin rätt till laglotten. En sådan begäran skall göras inom sex månader från det att bröstarvingen tog del av testamentet.
Rätten till laglott innebär förutom det ovan sagda en rätt för bröstarvinge att begära att gåvor, givna för att uppnå den effekt ett testamente har, återbärs alternativt att deras värde återbärs. En sådan begäran skall göras inom ett år efter att bouppteckningen upprättats. Rätten att kräva återbäring av gåvor ges i 7 kap 4 § ÄB.
Gåvor till bröstarvingar, exempelvis din son, under din livstid kommer som utgångspunkt att anses som förskott på arv. Om det framgår att gåvan inte varit avsedd som förskott på arv är dock situationen annorlunda. Det innebär att gåvan inte räknas som förskott. Ett vanligt sätt att uppnå denna effekt är att skriva ett gåvobrev vari det anges att gåvan inte skall anses utgöra förskott på arv. Gåvor till andra arvingar än bröstarvingar förutsätts inte utgöra förskott på arv, utan här gäller det motsatta. Regleringen av förskott på arv finns i 6 kap. ÄB.
Sammanfattningsvis kan sägas att en skrivning av ett testamente som innebär att ett av dina barn helt lämnas arvlös kan begäras jämkat av barnet. Om en sådan jämkning inte begärs, kommer dock din vilja att gå igenom. Detsamma är fallet med gåvor innan din död. Den som påstår sig ha rätt att ur din kvarlåtenskap utfå ett större belopp än vad som angivits i testamentet måste påkalla jämkning eller motsvarande.
Med vänliga hälsningar