FrågaFAMILJERÄTTÖvrigt26/10/2008

Arvsskifte efter efterlevande make

arvsskifte skall göras efter den sist avlidne maken efter ett barnlöst par. Hustrun avled först. Skall hennes efter- arvingar ha den del som fanns i bouppteckningen efter henne ELLER hälften av den högre summan i den sist avlidne makens bouppteckning ?

Lawline svarar

Hej. Frågor kring makars arvsrätt regleras i 3 kap Ärvdabalken (ÄB, se https://lagen.nu/1958:637). Enligt 3 kap 2 § ÄB skall hälften av efterlevande makes behållning anses stamma från den först avlidne maken. Huvudregeln innebär alltså att även om egendomen ökar i värde är det en hälftendelning som skall göras, oavsett summorna. I 3 kap 4 § ges viss möjlighet till undantag om ökningen beror på arv, gåva testamente eller förvärvsarbete. I det konkreta fallet innebär ovan sagda att det är den senare, högre summan som skall delas. Av 3 kap 2 § ÄB framgår även vilka som har rätt till efterarv. Med vänliga hälsningar
Micael KarlssonRådgivare
Public question details image

Berätta om ditt ärende

Fyll i dina kontaktuppgifter och beskriv ditt ärende i korthet, så kommer vår partner Juridium att kontakta dig inom ett dygn nästkommande vardag. Din bokningsförfrågan är inte bindande.

0 / 1000