Lawline svarar
Hej!
Enligt huvudregeln är bröstarvingar den primära arvsklassen och delar således på arvet, 2 kap 1 § Ärvdabalken. Detta kan förbigås genom testamente 9 kap 1 § ÄB. Det är dock endast den så kallade disponibla kvoten som går att testamentera bort. Bröstarvingar har alltid enligt 7 kap rätt att utfå sin laglott. Laglotten är hälften av din arvslott. Arvslotten är det du skulle ha ärvt efter din far om inget testamente hade funnits. Hur stor del av kvarlåtenskapen det är beror på vilka andra arvsberättigade det finns, alltså om det finns fler bröstarvingar. Om ni exempelvis är två syskon och kvarlåtenskapen är 100´ är er arvslott 50 var. Laglotten är dock hälften av detta alltså har ni oavsett testamente alltid rätt att utfå 25 var.
Ett ytterligare skydd för dig är det förstärkta laglottskyddet, 7 kap 4 § ÄB. Här stadgas att om din far ger bort egendom under sin livstid som är att likställa med testamente ska denna egendom återbäras eller ersättas med det aktuella värdet. Som exempel på detta är om din far givit bort det nyinköpta huset till sin fru just med avsikt att det ska bli hennes efter hans död och han fortsätter att behålla den huvudsakliga nyttan. Detta torde dock inte vara fallet om de bor tillsammans i huset då även hon brukar det för sin nytta. Det är svårt att uttala sig om huruvida det förstärkta laglottskyddet skulle kunna tillämpas i ditt fall men om du tror att det skulle kunna tillämpas på huset eller någon annan bortskänkt egendom som t.ex. bortgivits på dödsbädden eller dylikt, måste talan väckas inom ett år från det att bouppteckningen avslutatdes.
För utfående av laglotten måste du påkalla jämkning av testamentet 7 kap 3 § ÄB. I samma paragraf finner man att om detta inte görs inom 6 mån från erhållandet av testamente, genom att ge testamentstagaren sitt anspråk till känna eller genom att väcka talan mot densamme, förlorar man sin rätt. Dock har din fars efterlevande hustru rätt att utfå 4 gånger basbeloppet om de var gifta 3 kap 1 § ÄB Det bästa du kan göra är att vända dig till boutredningsmannen för vidare information. Hoppas svaret har varit dig behjälpligt.
Ärvdabalken hittar du https://lagen.nu/1958:637
Mvh,