Lawline svarar
Hej!
Vårdnadsfrågor regleras i 6 kapitlet Föräldrabalken (FB), se https://lagen.nu/1949:381 . I alla frågor om vårdnad, boende och umgänge är det barnets bästa som ska vara avgörande, se 6 kap. 2 a § FB. Det är en vårdnadshavares skyldighet att se till att barnets behov, bl.a. barnets rätt till omvårdnad, trygghet och god uppfostran, blir tillgodosedda, se 6 kap. 1 och 2 §§ FB. Även barnets behov av en nära och god kontakt med båda föräldrarna anses vara viktigt för barnets bästa, se 6 kap. 2 a § FB. Gemensam vårdnad brukar därför generellt sett anses som det bästa för barnet om inte skäl talar däremot. Det är ju dock inte helt ovanligt att två vårdnadshavare som är skilda har problem att samarbeta. Det är dock inte heller ovanligt att kontakten förbättras en tid efter skilsmässan. Om ingen förbättring är i sikte finns i kommunen en möjlighet till så kallade samarbetssamtal för föräldrarna för att i samtal under sakkunnig nå enighet i frågor rörande vårdnad, boende och umgänge, se 6 kap. 18 § FB. En domstol kan t.o.m. mot en vårdnadshavares samtycke anordna ett sådant samarbetssamtal. Det finns dock inget tvång att gå på ett sådant samtal, men om en förälder utan godtagbar anledning vägrar att delta kan det vara ett tecken på att föräldern sätter det egna intresset före barnets och kan därför vara en faktor som talar emot denne förälders lämplighet som vårdnadshavare.
Det finns alltså ingen direkt skyldighet för en vårdnadshavare att delge information och samarbeta med den andra föräldern. En vårdnadshavare som inte intresserar sig tillräckligt för barnet kan dock bedömas som mindre lämplig som vårdnadshavare i en rättsprocess om ensam vårdnad. Detta ointresse kan ta sig uttryck i samarbetsovilja med den andra föräldern i frågor om barnen. Alltför stora konflikter mellan föräldrarna kan också tala för ensam vårdnad. I en vårdnadstvist kan även barnens åsikter vägas in om barnen är över 12 år och är normalmogna för sin ålder och självständigt har reflekterat över sin vilja, se 6 kap. 2 a § FB.
Du kan alltså börja med att kontakta familjerådgivningen i din kommun för att försöka få till stånd ett samarbetssamtal. Om din x-man vägrar att delta så kan familjerådgivningen hjälpa dig vidare. Som en sista lösning kan en rättsprocess om ensam vårdnad bli aktuellt. Innan en sådan process gäller det dock att ha argument som talar för ensam vårdnad. Ett av dessa argument kan vara att x-mannen sätter sitt eget intresse framför barnens genom att inte samarbeta i frågor som rör dem. Rätten gör dock en helhetsbedömning av vilken vårdnadslösning som kan anses som barnens bästa varför det för mig är omöjligt att med stöd av endast de fakta du angett i frågan säga vad rätten skulle komma fram till.
Med vänlig hälsning!