Lawline svarar
Hej.
Som jag förstår din fråga undrar du enbart över hur en fördelning efter din far skall se ut. Något mer måste behandlas för att frågan på ett korrekt sätt skall kunna besvaras. Det framgår av din fråga att dina föräldrar var gifta. Anmärkas kan att det som tillfaller din far (om inget testamente har upprättats, vilket jag i hela svaret utgår ifrån) tillfaller honom med fri förfoganderätt (se 3 kap ärvdabalken, https://lagen.nu/1958:637 ). Egendomen blir inte hans i den meningen att den ärvs av hans arvingar, utan fördelas till din mors arvingar. Oftast är arvingarna desamma och då innebär det ingen praktisk skillnad, men när särkullbarn finns blir situationen något annorlunda. Den egendom din far har mottagit från din mor skall fördelas till dina helsyskon och dig. Sedan skall din fars egendom fördelas till dina syskon, dig och din halvsyster.
Största delen av makars egendom betecknas normalt som samägd. Samäganderätten kan vara dold eller öppen. Oavsett om så var fallet skulle en bodelning i och med äktenskapets upphörande (i och med din mors bortgång har äktenskapet mellan henne och din far upphört) dela allt giftorättsgods mellan dina föräldrar. Din far kunde då enligt 12 kap 2 § äktenskapsbalken (se https://lagen.nu/1987:230 ) begära att makarna skulle ha kvar sitt giftorättsgods. På så sätt skulle bostadsrätten fortfarande enbart vara din mors. Alternativet till det är att bostadsrätten gjorts till enskild egendom, exempelvis genom villkor vid arv eller äktenskapsförord.
Om slutsatsen blir att bostadsrätten faktiskt enbart tillhörde din mor kommer det att innebära att din halvsyster inte har någon arvsrätt i den delen. Hon får då enbart rätt till arv efter sin och din far.
Med vänliga hälsningar