Lawline svarar
Hej!
Huvudregeln är att den som uppsåtligen eller av oaktsamhet vållar personskada eller sakskada ska ersätta skadan, se skadeståndslagen 2 kap 1§.
För barn och ungdomar finns det en särskild ansvarsregel i SkL 2:4. Regeln säger att den som vållar skada enligt SkL 2:1–3 innan han fyllt arton år blir ersättningsskyldig i den mån det är skäligt med hänsyn till ålder, utveckling, handlingens beskaffenhet, försäkring och andra ekonomiska förhållanden samt övriga omständigheter. Paragrafen innebär att små barn ofta helt kan undgå skadeståndsansvar. Vad gäller ungdomar mellan 5-14 år görs en objektiv culpabedömning. Om ansvarsförsäkring finns utgår i regel fullt skadestånd medan skadeståndet normalt jämkas om inte en ansvarsförsäkring finns.
Det bör i sammanhanget nämnas att föräldrar inte har ett rent strikt ansvar för sina barn. Det finns ingen uttrycklig regel i svensk rätt om att föräldrar ansvarar över skador som deras barn har orsakat. Föräldrar kan dock bli skadeståndsskyldiga för sina barns skador men det förutsätter att de varit oaktsamma, till exempel i sin tillsyn av barnen, FB 6:2 §.
Eftersom det i regel krävs en ansvarsförsäkring för att fullt skadestånd skall utgå råder jag er att först undersöka om det andra barnets föräldrar har en ansvarsförsäkring. Om personen i fråga sedan vägrar att betala får du stämma personen vid tingsrätten.
Vänlig hälsning