Lawline svarar
Hej,
Såsom jag har förstått din fråga så rör situationen så kallat särkullbarn. Ett särkullbarn har alltid rätt att få ut sin del av arvet redan vid sin förälders död enligt 3 kap 1 § Ärvdabalken (ÄB).
Vad arvet består av avgörs vid en bodelning som förrättas vid den ena makens död. Vid en bodelning lägger man samman makarnas egendom och delar sedan lika. Hälften av den kvarvarande egendomen kommer att bli Er mammas kvarlåtenskap och således Er arvslott såvida Er mamma ej upprättat ett testamente där hon skrivit att hennes man skall ha hela hennes kvarlåtenskap eller något liknanden då har Ni som särkullbarn endast rätt till halva Er arvslott, den så kallade laglotten. 7 kap 1 § ÄB. För att få ut laglotten måste särkullbarnet påkalla jämkning i testamentet enligt 7 kap. 3 §
Viktigt att notera är dock att i en bodelning ingår endast giftorättsgods. Man delar alltså inte egendom som är enskild egendom. Normalt är i princip all egendom giftorättsgods om inget äktenskapsförord har upprättats som säger någonting annat, eller en av makarna har erhållit egendom genom arv med villkoret att den ska vara den makens enskilda egendom.
Har alltså din mamma och hennes make upprättat ett äktenskapsförord där de har gjort all egendom till enskild har Ni endast rätt till Er mammas enskilda egendom. Det kommer då alltså ej ske någon lika delning av all egendom. För att Ni ska bli helt arvlösa såsom juristen och maken påstått krävs alltså att det ej finns något giftorättsgods och att allt lösöre och bostadsrätten är Er mammas makes enskilda egendom och att Er mamma ej har haft någon enskild egendom överhuvudtaget.
Ärvdabalken hittar ni https://lagen.nu/1958:637
Med vänliga hälsning