Lawline svarar
Hej.
Ömsesidiga testamenten är bindande för efterlevande make på så sätt att den inte får väsentligt rubba förutsättningarna för det ömsesidiga förordnandet enligt Ärvdabalken 10 kap 7 § (se http://www.lagen.nu/1958:637). Det innebär en förändring som hade lett till att det ursprungliga förordnandet inte hade gjorts till den maken. Exempelvis kan testamenterande till annan räknas in under detta. Om efterlevande make ändå skulle genomföra en sådan ändring kommer denne att förlora sin rätt som givits enligt testamentet.
Ett annat problem kan dock uppkomma. Detta genom att alla bröstarvingar enligt 7 kap 1 § Ärvdabalken har rätt till sin laglott. Denna utgör halva arvslotten. Om en make har ett barn och avlider först är dennes barn berättigade till att utfå hälften ur kvarlåtenskapen efter sin förälder. Om ett testamente enligt ovan skrivs kommer varje barn bli berättigad till en femtedel ur det gemensamma boet. I detta fall skulle inte laglotten rymmas inom den femtedelen om makarna har lika mycket egendom. En idé är då att i testamentet ta hänsyn till hur stor laglott vart och ett av barnen är berättigat till och anpassa skrivningen efter det. Testamentet får även effekt om ingen av bröstarvingarna påkallar jämkning för att utfå sin laglott.
Sammanfattningsvis kan sägas att testamentet får bindande verkan mot efterlevande make men mindre förändringar kan göras. Hänsyn kan behöva tas vid skrivandet till barnens rätt till laglott.
Med vänliga hälsningar