Lawline svarar
Hej!
I Ärvdabalken 3:1 (som du hittar http://lagen.nu/1958:637) stadgas att om arvlåtaren (den avlidne) var gift, ska kvarlåtenskapen tillfalla den efterlevande maken, d.v.s. din mamma. Ett undantag är dock som du själv nämner om arvlåtaren efterlämnar någon bröstarvinge som inte är den efterlevande makens bröstarvinge. Då har denna bröstarvinge rätt att få ut sin del av arvet direkt, i detta fall halva kvarlåtenskapen.
Det finns dock en undantagsregel även för denna regel. I andra stycket samma paragraf stadgas att den efterlevande maken alltid har rätt att ur kvarlåtenskapen efter den avlidna maken, så långt kvarlåtenskapen räcker, få egendom till så stort värde att den tillsammans med egendom som den efterlevande maken erhöll vid bodelningen eller som utgör den makens enskilda egendom motsvarar fyra basbelopp. Basbeloppet är idag ca 40 000 kr. Denna paragraf brukar kalls basbeloppsregeln.
Din mamma har alltså rätt att erhålla så pass mycket ur sin mans kvarlåtenskap att hon tillsammans med sin del av bodelningen erhåller 160 000 kr. Räcker inte hennes del av kvarlåtenskapen (hälften) tillsammans med hennes del av bodelningen upp till detta belopp har hon alltså rätt att ur sin mans barns arv erhålla ett belopp tillräckligt stort för att nå upp till gränsen. Mannens barn kommer sedan vid din mammas bortgång ha rätt till efterarv enligt en viss kvotdel för att få tillbaka arvet från sin far.
Lycka till!
Vänliga hälsningar