Lawline svarar
Hej,
Enligt 5 § sambolagen ska, när samboförhållandet upphör, sambornas gemensamma bostad och bohag fördelas genom bodelning. En förutsättning för att egendomen ska ingå i bodelningen är att denna har förvärvats för gemensamt begagnande. Egendom som en sambo har förvärvat innan samlevnaden (såsom exempelvis fastigheten) kan normalt inte anses förvärvat för gemensamt begagnande. Bedömningen kan dock bli en annan om egendomen har förvärvats i nära anslutning till samlevnaden.
När det gäller bohaget, som har förvärvats under samlevnaden, bör detta normalt vara att anse som anskaffad för gemensamt begagnande. (Däremot omfattas inte sådan egendom som är avsedd för den ena sambons personliga bruk.) Om det är så att bohaget under samlevnaden har förvärvats till det gemensamma hemmet ska det alltså ingå i bodelningen. Det spelar ingen roll vem som innehar äganderätten till egendomen.
Den egendom som omfattas av begreppet bohag är allt inre lösöre som är avsett för det gemensamma hemmet, t.ex. hushållsmaskiner och möbler, 3 § sambolagen. Undantag görs för sådant bohag som använts uteslutande för fritidsändamål, 4 § sambolagen. Samtliga föremål som uppräknades i frågan torde utgöra sådant bohag som ska omfattas av bodelning.
Sambolagen hittar du https://lagen.nu/2003:376
Vänliga hälsningar