FrågaARKIVÖvrigt04/03/2006

Var hittar jag information om rättshistoria?

Hej! Jag vill först be om ursäkt för att min fråga inte riktigt är av rättslig karaktär. Jag är från Ryssland och studerar juridik. För min kursuppsats behöver jag information om Sveriges rikes lag (1734) och gärna om den svenska civilrätten på 1700-1900 –talen (allmänt). Än så länge har det visat sig att det är oerhört svårt att hitta sådan information här i Sankt-Petersburg, vare sig på ryska, svenska eller engelska. Därför undrar jag om det finns några trovärda svenska sajter där man kan leta fram artiklar om t.ex. svensk rättshistoria, svenskt juridiskt system o. dyl. Jag saknar ord för att beskriva hur tacksam jag skulle vara för ett sådant tips! Visst kommer jag gärna att tipsa tillbaka om det någon gång blir någon fråga ang. det ryska rättssystemet, lagar osv. Tack i förväg!

Lawline svarar

Hej! Här kommer lite tips på litteratur om rättshistoria. #Om den Juridiska Undervisningen vid Universitetet i Uppsala och om den Juridiska Facultetens förflyttande till Stockholm av Knut Olivecrona #En introduktion till naturrättens historia av Claes Peterson #Slaget om juristutbildningen av Marie Sandström #Från lagfarenhet till rättsvetenskap av Jan-Olof Sundell #Romersk rätt och europeisk rättsutveckling av Ditlev Tamm #Ideer till en Universitets-Reform i helt annan rigtning än som för den Juridiska Fakultetens ombildning blifvit å bane bragt av Sven Lorens Theorell #Den juridiska metodlärans utveckling av Walter Wilhelm #Den romerska privaträtten i utdrag av Max Kaser Databaser och Internetsidor som kan vara värdefulla att ta hjälp av och söka i; #http://www.inetmedia.nu/ #http://katalogen.sunet.se/index.html #http://sosig.esrc.bris.ac.uk/welcome.html #http://www.kb.se/bibsam/ansvbibl/gateways.htm Mer vet jag tyvärr inte, men prova också att kontakta ansvariga för rättshistorian på de olika svenska universiteten. Hoppas du fått lite hjälp på traven! Lycka till!
Fia BergRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arkiv och Övrigt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000