Lawline svarar
Hej!
Samboegendom utgörs av sambornas gemensamma bostad och bohag, 3 § sambolagen. Med bohag menas allt inre lösöre i hemmet, exempelvis möbler, hushållsmaskiner etc. För att uppfylla kravet ”gemensamt” skall egendomen ha varit införskaffad för gemensamt bruk. Tanken med själva inköpet skall alltså ha varit att egendomen skall användas av samborna gemensamt.
För att ge ett konkret svar på din fråga kan sägas att bilar inte omfattas av sambolagens regler då de inte uppfyller definitionen av samboegendom. Vid en eventuell separation skall bilarna alltså ej ingå i bodelningen med utgångspunkt i sambolagens regler. Bilarna ägs alltså fortfarande efter separationen av den som står skriven som ägare. Sambolagens regler är dock dispositiva, vilket innebär att parterna genom avtal kan sätta sambolagens regler ur spel. Ni kan således avtala om att bilarna skall ingå i bodelningen vid en eventuell separation. Ett avtal där sambolagens regler avtalas bort kallas samboavtal och stöd för detta finner du i 9 § sambolagen. Grundtanken med samboavtal är egentligen att samborna skall ges möjlighet att avtala om att viss egendom skall undantagas ur bodelningen, men möjligheten ges alltid att avtala om att annan egendom än samboegendom skall ingå i bodelningen med stöd av avtalsfriheten.
Vad gäller ett eventuellt dödsfall så reglerar ni sådan egendom som ej utgör samboegendom genom att upprätta ett inbördes testamente. Här skall framgå vilken egendom ni vill att den andre sambon skall tilldelas, alternativt om ni vill att all er egendom skall tilldelas den andre sambon så skall detta framgå.
Med vänliga hälsningar,