Lawline svarar
Hej.
Enligt 3:1 Ärvdabalken ska kvarlåtenskapen tillfalla den efterlevande maken. När denne sedan avlider ska hälften av den efterlevande makens bo tillfalla dem som då har den "bästa" arvsrätten efter den först avlidna maken, dvs. syskonen i ert fall. Under den efterlevande makens livstid innehar han eller hon kvarlåtenskapen från den först avlidna maken med fri förfoganderätt.
Sammanfattningsvis gäller som huvudregel att makar ärver varandra och när den efterlevande maken avider ska hälften av vad denne då äger tillfalla den först avlidnas efterarvingar.
Finns det ett inbördes testamente blir svaret beroende av hur detta är utformat.
Har testamentet formulerats så att den efterlevande maken ska ärva den avlidnes kvarlåtenskap med "full äganderätt" och inte i övrigt innehåller något förordnande om arv till arvinge, blir resultatet att kvarlåtenskapen efter den först avlidna maken helt och fullt övergår till den efterlevande maken och blir dennes egendom. Detta innebär att rätten till efterarv på den först avlidnes sida försvinner.
Om testamentet inte innehåller orden "med full äganderätt" torde vanliga arvsregler tillämpas, dvs. sedan den efterlevande maken avlidit hälften av dennes kvarlåtenskap kommer att tillfalla den först avlidnes efterarvingar.
Sedan arvsreglerna ändrades så att makar ärver varandra även före gemensamma barn, har således behovet av att upprätta ett inbördes testamente minskat radikalt.
Ärvdabalken hittar du http://www.lagen.nu/1958:637
Med vänliga hälsningar