FrågaFAMILJERÄTTÖvrigt06/08/2007

Efterlevande makes arvsrätt

Hej, min farmor och farfar som är gifta har bett mig kolla vad som gäller med arv. De har två vuxna söner, som är skilda, som har två barn vardera. Vad händer om farmor eller farfar dör före den andra och hur fördelas arvet? Vad jag har läst mig till så ärver den efterlevande i första hand. Men ärver den allt, eller ärver bröstarvingarna (deras barn) sin lott då också?

Lawline svarar

Hej! Enligt 3 kap. 1 § ärvdabalken ska hela kvarlåtenskapen tillfalla den efterlevande maken, såvida arvlåtaren inte hade några egna barn utanför äktenskapet. Den efterlevande maken övertar då den avlidne makens kvarlåtenskap med fri förfoganderätt, men har dock inte rätt att förfoga över den ärvda andelen genom testamente. Gemensamma barn har rätt till arv först efter det att den efterlevande maken avlidit. Det bör dock noteras att den efterlevande makens arvsrätt kan inskränkas genom testamente av arvlåtaren. Har den avlidne genom testamente angett hur kvarlåtenskapen efter honom skall fördelas gäller detta framför reglerna i 3 kap. 1 § ÄB. Med vänliga hälsningar
Rådgivare
Public question details image

Berätta om ditt ärende

Fyll i dina kontaktuppgifter och beskriv ditt ärende i korthet, så kommer vår partner Juridium att kontakta dig inom ett dygn nästkommande vardag. Din bokningsförfrågan är inte bindande.

0 / 1000