Lawline svarar
Hej!
Enligt ärvdabalken (ÄB http://www.lagen.nu/1958:637) 2 kap 1 § är det i första hand bröstarvingarna, alltså den avlidnes barn, som ärver. En sambo ärver aldrig automatiskt enligt lag. Ett inbördes testamente krävs därför för att sambon ska få ta del av den avlidnes kvarlåtenskap. Ett sådant testamente kan dock aldrig inskränka barnens laglotter (vilka är hälften av kvarlåtenskapen, se ÄB 7 kap 1 §). Denna del har barnen alltid rätt till och den kan inte förfogas över genom testamente.
Det är dock viktigt att inte blanda ihop arvet med den bodelning som vanligtvis sker mellan sambor enligt sambolagen (SamboL http://lagen.nu/2003:376) 8 §. Vad som tillfaller bröstarvingarna som arv är den avlidnes kvarlåtenskap, alltså egendomen som är kvar sedan bodelning gjorts. Äger vardera sambon huset till 50 % får den efterlevande sambon hälften av huset på sin bodelningslott. Resterande del tillfaller den avlidnes bröstarvingar (kvotdelen kan bli annorlunda om testamente finns). Sambon kan därefter välja att köpa ut arvtagarna ur huset eller att sälja huset och dela upp köpeskillingen.
Dina barn är dödsbodelägare, men om de är underåriga går du som förmyndare in och för deras talan som ställföreträdare. Begravningen brukar ordnas av den avlidnes närmast anhöriga.
Hoppas att du har fått svar på dina frågor och lycka till!
Vänliga hälsningar,