Lawline svarar
Hej!
Huvudregeln är att särkullbarn har rätt till sitt arv direkt efter förälderns död, 3:1 ÄB, tas inte arvet ut direkt har särkullbarnet efterarvsrätt efter den sist avliden maken, 3:2 ÄB.
För mig låter det som att ni har testamenterat all er respektive kvarlåtenskap till varandra, med undantag för bröstarvinges laglott. Full äganderätt innebär att du som efterlevande make kan testamentera det som du nu får från din makes kvarlåtenskap till vem du vill, du kan ge bort eller använda det efter eget godtycke. Din makes särkullbarn har då inte rätt till efterarv när du avlider utan får ut laglotten direkt.
Eftersom testamentet ger uttryck för att bröstarvinge ska få sin laglott, innebär det enligt ordalydelsen även att era gemensamma barn som också är bröstarvingar, ska få ut sina laglotter nu. Huvudregeln är annars att gemensamma barn får vänta med att ta ut arv efter den först avlidne föräldern och får det som efterarv efter den sist avliden föräldern. Detta kan man dock frångå i testamentet, sånär som på att du som efterlevande make alltid har rätt till 4 x basbeloppet, men i denna summa ingår även ditt eget giftorättsgods. Testamentet ska tolkas efter testators vilja, 11:1 ÄB och man ska så långt som möjligt sträva efter att få reda på vad den avlidne velat. Inbördestestamente av det här slaget skrivs ofta när det finns särkullbarn med i bilden för att skydda efterlevande make från effekterna av särkullbarnets arvsrätt. Hur ni bör göra i detta fall och hur testamentet ska tolkas kan ni säkert får hjälp med från någon familjerättsjurist som kan finnas knutna till begravningsbyrån.
Lagrum hittar duhttp://www.lagen.nu/1958:637
Med Vänliga Hälsningar,