FrågaFAMILJERÄTTÖvrigt14/06/2007

Avsägelse av faderskapet m.m.

Hej. Jag och min man har varit ett par i 7 år, gift i 6 år. Han har 2 barn sen tidigare (1996, 1998). I juli 06 var han helt säker på att jag inte älskade han längre och var sårad, lessen. Han åkte och träffade sina barn och han var otrogen med ex, kondom sprack, hon sa hon hade p-stav. hon blev gravid och vägrade abort, sa det var för sent. Min man vill inte ha något med barnet att göra då det blev påtvingat. Hon lurade till sig ett barn som han inte ville ha. Den i juli 06 föddes vårat gemensamma barn och det var hans första son. Denna son är hans allt.. Min fråga nu: kan han avsäga sina rättigheter från detta barn som han blev lurad till?? Hans andra 2 barn har han inte fått gemensam vårdnad med men den här ungen vill hon att han ska ha gemensam vårdnad om fast han inte vill.

Lawline svarar

Hej! Den rättsliga utgångspunkten i frågor om föräldrar och barn är att det endast är barnet som har rättigheter gentemot sina föräldrar medan föräldrarna endast har skyldigheter gentemot barnet. Vid rättsliga bedömningar ska alltid vad som anses som barnets bästa vara avgörande. Denna princip kommer till uttryck i Föräldrabalken, det grundläggande regelverk som gäller vid föräldra-barn-relationer. För att läsa Föräldrabalken (FB) klicka http://www.lagen.nu/1949:381 . Beträffande barnets bästa framhålls bland annat i 6 kap. 2 a § 2 stycket FB barnets behov av en nära och god kontakt med båda föräldrarna, att helt avsäga sig kontakt med barnet skulle alltså gå emot barnets bästa. Ur barnets perspektiv ska det ju inte spela någon roll om det var meningen att det skulle födas eller ej! Det finns alltså ingen möjlighet att avsäga sig faderskapet gentemot barnet, då det är barnets rättigheter det handlar om, inte faderns. Vad jag förstår så är det redan rättsligen konstaterat att din man är fader till barnet. Om inte, se reglerna om bekräftelse eller dom över faderskapet i 1 kap. 1-5 §§ FB. Beträffande vårdnaden så står det i 6 kap. 3 § FB att barnet från födelsen står under vårdnad av modern ensam om föräldrarna är ogifta. I 6 kap. 5 § FB regleras exempelvis att en av föräldrarna som har ensam vårdnad kan gå till domstol med begäran om gemensam vårdnad. Avgörande i vårdnadsfrågan blir då barnets bästa, rätten ska då särskilt beakta föräldrarnas samarbetsförmåga beträffande barnet. Det är inte möjligt att endast genom uppgifterna i frågan bedöma hur en domstol skulle se på saken. Det faktum att fadern inte vill ha någonting med barnet att göra tyder ju dock på att det kanske inte skulle vara helt lämpligt med gemensam vårdnad. Din man kommer hur som helst att behöva betala underhåll gentemot barnet, se 7 kap. FB. Med vänlig hälsning!
Emil JohanssonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Övrigt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000