Lawline svarar
Hej,
Sekretess gäller enligt SekrL 7 Kap 1 § ( se http://lagen.nu/1980:100 ) hos myndighet, t.ex. vårdpersonal, för uppgift som rör enskilds hälsa.
En förälder som också är barnets vårdnadstagare har som regel rätt att ta del av uppgifter rörande sitt barn eftersom de företräder sitt barn i rättsliga och personliga angelägenheter, se FB 6 Kap 11 § ( http://www.lagen.nu/1949:381
) och SekrL 14 Kap 4 § st 2 e contrario. En förälder som inte är vårdnadshavare har inte någon generell rätt till insyn.
Av SekrL 14 Kap 4 § st 2 framgår att sekretess till skydd för den underårige skall gälla även i förhållande till dennes vårdnadshavare om det finns anledning att anta att barnet skulle lida betydande men om uppgiften lämnas ut till vårdnadshavaren.
Frågan i detta fall är alltså om 17-åringen kan antas lida betydande men om uppgiften lämnas ut till mamman. Enligt förarbetena till SekrL innebär betydande men enligt 14 Kap 4 § att barnet riskerar att allvarligt skadas fysiskt eller psykiskt eller på annat sätt till följd av att föräldern får kännedom om uppgiften. Det räcker alltså inte att barnet tycker det är obehagligt att föräldern får kännedom om uppgiften.
Kan det inte antas att barnet kommer lida betydande men måste alltså en förälder som även är vårdnadshavare informeras om självmordsförsöket. Kan det däremot antas att barnet komer lida betydande men behöver föräldern ej informeras. Dock kan anmälningsplikten enligt SoL 14 Kap 1 § st 2 (se http://lagen.nu/2001:453 ) bli aktuell om det finns misstanke om att ett barn far illa eller riskerar att fara illa, t.ex. i sin hemmiljö.
Med vänlig hälsning