Lawline svarar
Hej!
När domstolen gör en bedömning i en vårdnadstvist ser de till barnets bästa ( se föräldrabalken 6:2a http://www.lagen.nu/1949:381#K6 ). De ser särskilt till barnets behov av en nära och god kontakt med båda föräldrarna. Finns det möjlighet för Er dotter och hennes pappa att träffas och lära känna varandra bättre kommer domstolen tillmäta detta betydelse. Det är ytterst tveksamt om domstolen skulle tillmäta faktumet att de inte känner varandra bra stor betydelse. Utgångspunkten är att barnet behöver båda sina föräldrar.
Barnet skall ha rätt till umgänge med en förälder som det inte bor tillsammans med enligt FB 6:15. Barnets föräldrar har ett gemensamt ansvar för att barnets behov av umgänge med en förälder som barnet inte bor tillsammans med så långt möjligt tillgodoses. Ni kan alltså inte på eget bevåg vägra pappan att få träffa sin dotter. Vid en eventuell framtida vårdnadstvist ser domstolen strängt på fall av s.k. umgängessabotage, där den ena föräldren hindrar den andre från att träffa sitt barn.
Efter vad jag har förstått så är det enda som kan läggas pappan till last att han inte umgåtts med sitt barn tillräckligt. En annan bedömning hade kunnat göras om han var direkt farlig för barnet genom att vara våldsam eller liknande.
Med vänliga hälsningar,