FrågaFAMILJERÄTTÖvrigt13/02/2007

Inbördes testamente och samboavtal

Hej! Jag är sambo och min parter har ett barn sedan tidigare. Nu står vi i begrepp att köpa hus och det är jag som kommer att gå in med kontantinsatsen eftersom jag har likvida medel från en tidigare lägenhetsförsäljning. Min fråga är om vi kan skriva något så att detta tas i beräknandet vid en eventuell framtida bodelning samt huruvida det påverkar laglotten till min sambos barn om vi skriver ett inbördes testamente?

Lawline svarar

Hej, Då huset köps för att ni ska bo där tillsammans ingår vid en eventuell bodelning huset i samboegendomen §3 Sambolagen. Samboegendom delas lika så ni får hälften var men det är värdet som beräknas, hur lottläggningen går till är mer en praktisk fråga. Huvudregeln är att den som äger bostaden ska tilldelas den i lottläggningen men om den andre sambon bäst behöver den så kan den sambon få den. Om din sambo ska överta egendom som tillhör dig så får det inte vara oskäligt att övertagande sker. Oskäligt kan vara om den andre sambon inte har egendom som inte ska ingå i bodelningen. Avräkning sker från den övertagande sambons andel i samboegendomen. Det är möjligt att genom samboavtal undanta huset från att ingå i bodelningen §9 Sambolagen. Samboavtal ska vara skriftligt och undertecknat av båda parter. Det torde vara möjligt att i samboavtal inte undanta huset från samboegendomen utan istället föreskriva att beräkningen av andelarna vid eventuell bodelning ska vara annan än hälften. Observera dock att avtalet kan jämkas eller lämnas utan avseende om det anses innehålla oskäliga villkor och detta gäller även med hänsyn till senare tillkomna omständigheter. Om din sambo kommer att bidra till avbetalningar på lån är det möjligt att dold samäganderätt kan göras gällande även om huset undantas från att vara samboegendom. Om du och din sambo väljer att testamentera all er respektive kvarlåtenskap till varandra så kan barnet fortfarande göra gällande laglotten genom att påkalla jämkning av testamentet 7:3 ÄB. Precis som vi bodelningen så är det en rätt till ett värde, inte till specifika saker. Om ni skriver ett avtal där huset ej ingår i samboegendomen och ska anses som din egendom så ingår det inte heller i dödsboet efter din sambo om han skulle avlida före dig. När en sambo avlider finns endast rätt för den efterlevande sambon att begära bodelning §18 Sambolagen. Det torde vara möjligt för dödsboet att hävda dold samäganderätt till huset om din sambo på något sätt bidragit till dess förvärvande, då kan del av huset ändå komma att ingå i hans kvarlåtenskap. Med vänlig hälsning
Rådgivare
Public question details image

Berätta om ditt ärende

Fyll i dina kontaktuppgifter och beskriv ditt ärende i korthet, så kommer vår partner Juridium att kontakta dig inom ett dygn nästkommande vardag. Din bokningsförfrågan är inte bindande.

0 / 1000