Lawline svarar
Hej!
I ett samboförhållande har man ingen egentlig försörjningsplikt mot varandra, men samboegendomen är gemensam. Till samboegendom räknas gemensam bostad och bohag om det har införskaffats för sambornas gemensamma användning, § 3 Sambolagen. Se lagrum
Var och en svarar givetvis för sina egna skulder och den ena parten kan inte bli återbetalningsskyldig för den andres lån såvitt det inte kan anses som att båda tagit lånet tillsammans.
Vid utmätning i sambors gemensamma hem kan det ibland vara svårt att visa vem egendomen tillhör egentligen. Om egendom finns i sambors gemensamma besittning utgår kronofogden från att den tillhör den betalningsskyldige och om detta inte stämmer är det upp till den verklige ägaren att visa detta. Om det finns samäganderätt till viss egendom så räcker det att man gör detta sannolikt, 4:19 Utsökningsbalken.
För att styrka sin äganderätt kan man behöva visa kvitton på att det är den andre sambon som verkligen är ägare. Kan man inte visa detta så kan det bli så att man betalar den andre sambons skulder.
Vissa saker, s k beneficium, får inte utmätas. I beneficiet ingår även penningbelopp så att den betalningsskyldige ska kunna försörja sig. I detta ingår också egendom för sambons försörjning, 5:1 Utsökningsbalken.
Om en sambo betalar av skulder och har svårt med försörjningen måste inte den andre rent juridiskt tillskjuta pengar men i praktiken torde det ske och indirekt betalar ju denne då skulder som inte är hans/hennes egna.
Med vänliga hälsningar