FrågaFAMILJERÄTTÖvrigt10/02/2007

Klander av testamente

Hej. Jag är den enda kvarvarande arvtagaren efter tre bröder, den ene var min far. Hans bröder var inte gifta och hade inga barn. Så den som skulle ärva var jag. Det var alla överens om. Men för några år sen, strax före den enes död, testamenterade de två bröderna bort allt, inklusive ett hus där min far var tredjedels ägare (efter farmor). Till helt utomstående och utan några släktband. Ett testamente upprättades av en affärsbyrå och två personer bevittnade brödernas namnteckningar. Men till saken hör att en av dessa vittnen är släkt med bröderna, kusin. Vad jag förstår efter att läst Ärvdabalken skulle i så fall testamentet ogiltigförklaras. Stämmer detta och i så fall vad bör ja göra inför den stundande bouppteckningen. Siste brodern dog i december. Tacksam för svar.

Lawline svarar

Hej, det spelar ingen roll att ett av vittnena var kusin med testamentatorn, se http://www.lagen.nu/1958:637#K10P4 Ärvdabalken 10:4 vilka som ej får vara testamentsvittnen. Däremot bör du kunna klandra testamentet på den grund att bröderna inte haft rätt att förordna om den del av kvarlåtenskapen som tillhörde din far, det vill säga en tredjedel av fastigheten. Då måste du väcka talan inom sex månader efter att du tog del av testamentet. Med vänlig hälsning
Miranda BergRådgivare
Public question details image

Berätta om ditt ärende

Fyll i dina kontaktuppgifter och beskriv ditt ärende i korthet, så kommer vår partner Juridium att kontakta dig inom ett dygn nästkommande vardag. Din bokningsförfrågan är inte bindande.

0 / 1000