Lawline svarar
Hej!
Jag utgår från att det inte finns något testamente eller samboavtal.
Enligt lagen så ärver inte sambor varandra utan din fars arvingar är ni, hans barn. I dödsboet som fördelas mellan barnen ingår all hans egna egendom men när det gäller samboegendomen, hans och sambons gemensamma bostad och bohag kan det vara lämpligt att göra bodelning. Det är den efterlevande sambon som ska begära detta och det ska ske senast fram till bouppteckningen. Den efterlevande sambon har rätt till hälften av samboegendomen. Det finns också en skyddsregel som gör att den efterlevande sambon har rätt att efter avdragna skulder få behålla 2 basbelopp.
Du skriver att bostadsrätten ägdes av din far och om det är så att han hade den innan han flyttade ihop med sin sambo så ingår den inte i samboegendomen och den efterlevande sambon kan inte göra anspråk på den. Om den däremot inköptes för att de skulle bo där tillsammans så ingår den i samboegendom och sambon kan göra anspråk på denna. Om sambon på något sätt bidragit till inköpet kan dold samäganderätt göras gällande även om det är din far som står som ensam ägare.
Det finns också en tvingande regel i §22 Sambolagen som anger att en sambo i vissa fall har rätt att överta den gemensamma bostaden även om den inte införskaffades för gemensamt bruk. Om det inte finns gemensamma barn så gäller det att det ska finnas synnerliga skäl för ett sådant övertagande, annars ska det anses skäligt. Det är svårt att säga vad synnerliga skäl innebär, de flesta kommentarer tar sikte på en separation när det finns gemensamma barn eller om kvinnan är gravid. Det är inte uteslutet att det anses finnas synnerliga skäl om det rör sig om en äldre person som bott under 20 år i en och samma lägenhet och som skulle bli tvungen att flytta ut. Jag vågar inte säga säkert hur denna situation kan komma att bedömas. Hursomhelst ska övertagande begäras av den efterlevande sambon och om övertagande sker ska denne ersätta dödsboet med bostadsrättens värde.
I det gemensamma bohaget ingår inte sådana saker som uteslutande var för den ena sambons bruk.
Varken sambolagen eller ärvdabalken anger hur fördelningen av den avlidnes ägodelar ska ske. Det enda man kan säga är att man har rätt att få ut saker som inte är till uppenbar onytta för en. Fördelningen torde man få komma överens om själv.
Med vänliga hälsningar