FrågaFAMILJERÄTTÖvrigt07/02/2007

Bodelning vid upphörande av samboförhållande

Om man genom sitt företag har handlat möbler till hemmet och skall sedan göra en bodelning, ingår då möblerna i bodelningen eller? Undrar även om min sambo kan göra yrkande på mitt företag som är enskild firma? Hon har inte arbetat i firman mer än ett par månader i början. Bil och häst, ingår de också i bodelningen?

Lawline svarar

Reglerna för bodelning vid äktenskapsskillnad och samboförhållandens upphörande är inte lika varför svaret varieras därefter. Jag förutsätter nu att ni inte är gifta utan att det här rör sig om ett samboförhållande som har upphört, frågan tyder i vart fall på det. Enligt 8 § sambolagen som du hittar http://lagen.nu/2003:376, skall vid samboförhållandets upphörande samboegendomen fördelas emellan dem. Enligt 3 § sambolagen är sambors gemensamma bostad och bohag sådan samboegendom som skall fördelas om den är förvärvad för gemensam användning. Det betyder i detta fall att möbler som ni inköpt för att bruka gemensamt skall räknas in i bodelningen. Hur dessa betalts, eller av vem, är ovidkommande. Ditt företag, bilen och hästen skall inte vara med i bodelningen då det inte räknas till gemensamt bostad eller bohag.
Rasmus FahlénRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Övrigt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000