Familjehemsplacering
Lawline svarar
Hej,
Tack för er fråga. Precis som ni skriver så görs en omprövning av dessa beslut minst var 6:e månad. När syftet med vården har uppnåtts ska föräldrar och barn kunna återförenas. Det är socialnämnden som tar dessa beslut och det går tyvärr inte att ge några klara riktlinjer för hur ni ska få vården att upphöra. Alla fall är individuella och det finns ofta en mängd bakgrundsmaterial som besluten är grundade på. Socialnämnden har rätt att besluta om vård om ett barns hälsa eller utveckling skadas eller riskerar att bli skadat. De ser alltså även på vilka risker som finns i hemmet, något konkret behöver inte ha hänt.
Så länge ni har en öppen dialog med socialtjänsten och tillmötesgår deras krav så finns det självklart större möjligheter att få vården att upphöra.
Ett barn som är placerat i familjehem ska självklart inte fara illa. Jag tycker att ni ska prata med socialnämnden om er oro. Socialnämnden tillsammans med familjehemmet ska bestämma över vården men nämnden har också en skyldighet att se till att barnets grundläggande rättigheter inte kränks.Socialnämnden ska följa vården noggrant och socialtjänsten har rapporteringsskyldighet om de upptäcker missförhållanden i hemmet. Familjehemmet har ganska stora befogenheter att bestämma hur vården ska se ut.
Det är alltid svårt att råda i dessa frågor eftersom alla fall som sagt är individuella och det oftast krävs att man har hela bakgrundsbilden till beslutet. Grunden ska självklart vara barnets bästa och när behov av vård inte längre behövs så ska den upphöra och barnet ska kunna återförenas med sin vårdnadshavare. Socialnämndens beslut att fortsätta vården kan överklagas hos förvaltningsrätten.
Vänligen,