FrågaFAMILJERÄTTÖvrigt22/04/2013

Familjehemsplacering

hej, våran dotter är placerad i familjehem sedan en tid till baka pga min man suttit inne för relationsvåld i hemmet. När det blev tal om att han skulle komma hem till mig o barnen starta socialtjänsten en utredning på tösen på 10år o de fann massa anklagelser på mig att jag misslöt tösen hemma men de har inga konkreta bevis o jag har aldrig missköt henne. hon har fått diagnosen adhd innan de hämta henne. i dag träffar vi henne varannan lördag, hon är blek o mager. vi vill att hon ska få komma hem igen. vi har det bra här hemma nu o vi har gått med på allt som socialtjänsten bett oss göra. hur ska vi gå till väga för att få hem henne. vi ska in på tisdag nu o prata för det har gått 6månader o de ska göra en ny prövning. familjehemmet har tagit ifrån henne sin mobil för de annser att hon är inte tillräckligt gamala för att ha en telefon, men hennes klasskamrater har telefoner. o sen hota de henne med att ta hennes lego om hon ljuger, får de göra så?? 

Lawline svarar

Hej,

Tack för er fråga. Precis som ni skriver så görs en omprövning av dessa beslut minst var 6:e månad. När syftet med vården har uppnåtts ska föräldrar och barn kunna återförenas. Det är socialnämnden som tar dessa beslut och det går tyvärr inte att ge några klara riktlinjer för hur ni ska få vården att upphöra. Alla fall är individuella och det finns ofta en mängd bakgrundsmaterial som besluten är grundade på. Socialnämnden har rätt att besluta om vård om ett barns hälsa eller utveckling skadas eller riskerar att bli skadat. De ser alltså även på vilka risker som finns i hemmet, något konkret behöver inte ha hänt. 

Så länge ni har en öppen dialog med socialtjänsten och tillmötesgår deras krav så finns det självklart större möjligheter att få vården att upphöra.

Ett barn som är placerat i familjehem ska självklart inte fara illa. Jag tycker att ni ska prata med socialnämnden om er oro. Socialnämnden tillsammans med familjehemmet ska bestämma över vården men nämnden har också en skyldighet att se till att barnets grundläggande rättigheter inte kränks.Socialnämnden ska följa vården noggrant och socialtjänsten har rapporteringsskyldighet om de upptäcker missförhållanden i hemmet. Familjehemmet har ganska stora befogenheter att bestämma hur vården ska se ut.

Det är alltid svårt att råda i dessa frågor eftersom alla fall som sagt är individuella och det oftast krävs att man har hela bakgrundsbilden till beslutet. Grunden ska självklart vara barnets bästa och när behov av vård inte längre behövs så ska den upphöra och barnet ska kunna återförenas med sin vårdnadshavare. Socialnämndens beslut att fortsätta vården kan överklagas hos förvaltningsrätten. 

Vänligen,

Frida LindbergRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Övrigt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000