FrågaKÖPRÄTTKöplagen11/04/2013

Fel i varan - påföljder

Hej! Jag undrar över vilka rättspåföljder som kan användas i dessa två fall enligt köplagen: 1. Niklas trycker ut en kopp kaffe ur en kaffeautomat. Kaffet har till följd av ett fel i automaten blivit skållhett och Niklas bränner sig rejält på tungan. 2. I en annons från tillverkaren av en kopiator framgår att en viss modell skall klara av kopiering till särskilt overhead-papper. Ett företag köper fem kopiatorer för bl.a. det ändamålet, men i efterhand visar sig uppgiften vara felaktig såtillvida att egenskapen endast finns hos modeller i en högre prisklass. Återförsäljaren vill inte kännas vid den felaktiga uppgiften och menar att saken inte diskuterats vid köpet. Tacksam för svar, Mvh Anton

Lawline svarar

Hej,


I första exemplet är konsumentköplagen tillämplig om Niklas som konsument köper kaffet av en näringsidkare.


Aktuella påföljder är avhjälpning/omleverans, prisavdrag och skadestånd. Hävning är knappast aktuellt om varan har konsumerats. Påföljderna i köplagen siktar främst på att ersätta varan och ersätter alltså inte personskadan som Niklas drabbats av (om det nu ens uppstått en sådan). I konsumentköplagen finns 31 § för vissa skador som orsakas av produkten. Skador orsakade av produkten regleras annars främst i produktansvarslagen.



I det andra exemplet är köplagen tillämplig.


Kopieringsmaskinerna är troligtvis felaktiga enligt 18 § Köplagen om de inte överensstämmer med uppgifter lämnade vid marknadsföringen. Det spelar alltså ingen roll om parterna inte diskuterat detta vid köpet. Aktuella påföljder är avhjälpning/omleverans, prisavdrag, hävning och skadestånd.


Notera säljarens rätt till avhjälpning/omleverans i vissa fall (36 § Köplagen), samt att skadeståndspåföljden är kombinerbar med andra påföljder.



Med vänliga hälsningar,



Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Köprätt och Köplagen? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo