Skäl för återkallelse av körkort

Vår dotters svärfamilj brukar hjälpa till att hämta barnbarn liksom vi gör. Nu har det uppghört pga korkortsåterkallelse (för fortkörning enl kvinnan). Vår dotter och hennes man(sonen) misstänker annat skäl pga fester och tveksamma körningar. Kan man få reda sakskälet till återkallelsen?

Lawline svarar

Hej och tack för er fråga.

Skälen till återkallelse av körkort regleras i 5:3 körkortslagen (lagtexten hittar ni https://lagen.nu/1998:488#K5). Ett körkortsingripande med anledning av brottslig gärning kan grunda sig på en dom, ett strafföreläggande, ett föreläggande om ordningsbot eller ett beslut om åtalsunderlåtelse enligt 5:1 2 stycket körkortslagen. Den straffrättsliga skuldfrågan har alltså redan avgjorts av rättsväsendet innan Transportstyrelsen beslutar om återkallelse av körkortet. Alla dessa handlingar är offentliga enligt 2:3 tryckfrihetsförordningen (lagtexten hittar ni

https://lagen.nu/1949:105#K2). Detta innebär att ni kan ta kontakt med Transportstyrelsen och begära att utfå materialet som återkallelsen av körkortet grundar sig på. Om ni har information om vilken domstol, åklagarmyndighet eller polismyndighet som avgjort skuldfrågan i första ledet, kan ni även kontakta denna myndighet för att utfå domen/beslutet som ligger till grund för återkallelsen.

Transportstyrelsens kontaktinformation hittar ni på deras hemsida: http://www.transportstyrelsen.se/sv/Kontakta-oss/

Med vänliga hälsningar,

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Offentlig rätt och Offentlighetsprincipen? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo