FrågaKÖPRÄTTKöplagen24/03/2013

Fel i varan och hävningsrätt - Köplagen

Hej! Min fråga är, kan man ha rätt att häva ett köp när man köper något begagnat som visar sig vara äldre än vad som stod i avtalet och vad säljaren upplyst om? Det finns ett upprättat standrardavtal där jag som köpare har godkänt varan innan den levererades hem till mig, men spelar detta någon roll? Mvh

Lawline svarar

Hej, och tack för din fråga

Jag utgår ifrån att köpet ägde rum mellan två privatpersoner. Då blir Köplagen (KöpL) tillämplig. När det gäller en varas beskaffenhet och fel i varan blir 17-19§§ i KöpL aktuella. Enligt (KöpL 18§ st1) föreligger fel i varan om varan inte överensstämmer med sådana uppgifter om varans egenskaper eller användning som säljaren har lämnat vid marknadsföringen av varan eller annars före köpet och som kan antas ha inverkat på köpet. 

Speciell reglering gäller om varan sålts i ”befintligt skick” eller liknande. I sådana fall kan säljaren friskriva sitt ansvar. (KöpL 19§) anger fall när fel i varan föreligger trots en sådan friskrivning: (1) då varan inte överensstämmer med sådana uppgifter om dess egenskaper eller användning som säljaren har lämnat före köpet och som kan antas ha inverkat på köpet, (2) säljaren före köpet har underlåtit att upplysa köparen om ett sådant väsentligt förhållande rörande varans egenskaper eller användning som han måste antas ha känt till och som köparen med fog kunde räkna med att bli upplyst om, under förutsättning att underlåtenheten kan antas ha inverkat på köpet, eller (3) varan är i väsentligt sämre skick än köparen med hänsyn till varans pris och övriga omständigheter med fog har kunnat förutsätta. När en begagnad vara sålts på aktion anses den såld ”i befintligt skick” (hänsyn ska tas till utropspriset vid tillämpning av p.3).

I (KöpL 30§) anges påföljder som köparen kan ha rätt att kräva om varan är felaktig och detta inte beror på köparen. Dessa är t.ex. avhjälpande, omleverans, prisavdrag, hävning av köpet och skadestånd. (KöpL 31§) stadgar att köparen när varan levererats (så snart omständigheterna medger), ska undersök varan i enighet med god affärssed. Dessutom ska köparen enligt (KöpL 32§) inom skälig tid reklamera felet till säljaren för att kunna åberopa att varan är såld i felaktigt skick. 

Det du främst undrade över enligt din fråga är rätten att häva köpet om fel i varan anses föreligga. Denna återfinns i (KöpL 39§) Hävningsrätten kräver dock att säljarens avtalsbrott är av väsentlig betydelse och att säljaren insåg eller borde ha insett detta. Köparen kan ha rätt att häva köpet om det är av väsentlig betydelse för honom. Utgångspunkten för bedömningen är alltså den individuella köparen. Det kan dock vara svårt att hävda att säljaren insåg eller borde ha insett de speciella omständigheterna för just den köparen. Generellt kan sägas att avtalsbrott av väsentlig betydelse är sådana som berövar köparen den huvudsakliga nyttan av vad han hade anledning att förvänta sig av avtalet. Hävningsrätten förutsätter vidare att köparen inom skälig tid från det att felet upptäcktes, meddelat säljaren om hävning av köpet.  

Viktigt att notera är att Köplagen är dispositiv enligt (3§ KöpL). Detta medför att parterna kan avtala om andra villkor än vad Köplagen stadgar, med tanke på det standardavtal som du nämnde. Om avtalet skulle innehålla villkor som kan anses vara oskäliga kan de dock jämkas eller åsidosättas med hjälp av (36§ Avtalslagen). 

Om du själv vill titta närmare på nämnda lagrum se för Köplagen (https://lagen.nu/1990:931) och för Avtalslagen (https://lagen.nu/1915:218) 

Hoppas att jag kunde svara tillfredsställande på din fråga.

MVH /Veronica Eriksson 

Veronica ErikssonRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Köprätt och Köplagen? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo