FrågaARVS- OCH TESTAMENTSRÄTTTestamente16/03/2013

Testamentstagares rätt

Hejsan! Jag skriver för min sambo och hans syskons skull. Deras mormor och morfar gick just bort med en månad emellan. I onsdags dog mormor och igår begravdes deras morfar. Problemet är deras mamma som de inte har kontakt med. Hon bröt kontakten med morföräldrarna för ca 15 år sedan. Hon har som bröstarvinge rätt till hälften och enligt testamente ska de tre barnbarnen dela på de resterande 50%. Det är barnbarnen, alltså min sambo och hans syster och bror som varit närmast morföräldrarna och hjälpt till under deras sjukdom och suttit vid deras dödsbäddar. När nu deras mamma vet att de är döda vill hon ha alla pengar och framförallt vill hon inte att några pengar från dödsboet ska gå till begravningen. Kan man göra så? De vet hur mormor ville ha sin begravning och det är en fin enkel som hon önskar sig men mamman motsätter sig detta helt för att inte pengar ska tas från arvet. Hur fungerar detta?

Lawline svarar

Hej!

Tack för din fråga!


Jag utgår i din fråga att din mamma har ett syskon, eftersom du skriver att hon som bröstarvinge har rätt till hälften. Är hon ensambarn är hennes arvslott allt, men hennes laglott är hälften av hennes arvslott Ärvdabalken (1958:637) 7:1.

Detta innebär att om inget testamente finns ärver hon sin fulla arvslott, men en testator kan med giltig verkan testamentera hur han/hon vill - så länge bröstarvingarna får sin laglott.

Ni har rätt att få ut det som står i testamentet eftersom testators vilja ska respekteras Ärvdabalken 11:1.

Begravningskostnaderna kommer ni att kunna betala med de tillgångar ni får av testamentet.


Med vänlig hälsning,

Susanne Cermenius

Susanne CermeniusRådgivare
Hittade du inte det du sökte?