FrågaSTRAFFRÄTTPåföljder13/03/2013

Indraget körkort, straff i lagens mening?

Hej! Jag blev stoppad och vägd med en minibuss och tillkopplad släpvagn av polis, det visade sig att släpvagnen var överlastad med 112% av tillåten lastvikt (490kg). Innehar BE så det är inte tal om olovlig körning. Ärendet gick till åklagare som snabbt svarade med 4000:- i böter, punkt slut. Utan att tveka godkände jag detta. 8 månader senare får jag papper från Transportstyrelsen som överväger KK-ingripande vilket så blev fallet med 2 månader.. Har inte jag fått mitt fulla straff genom åklagarens utslag redan? Hur fungerar juridiken när trafikbrott går direkt till åklagare? Känns lite som straff på straff.. Mvh

Lawline svarar

Hej och tack för din fråga.


Indragande av körkort anses inte vara ett straff i lagens mening, varför du, åtminstone i teorin, inte blir dubbelbestraffad. Det finns många följder av ett brott som inte betecknas som straff men som ändå kan vara ingripande mot gärningsmannen, exempelvis körkortsindragning och skadestånd.


Du har ju givetvis möjlighet att överklaga beslutet om indragande av körkort, i de fall du anser det vara felaktigt. Mer information om dina möjligheter och hur du ska gå till väga bör finnas på ditt beslut om indragande.

Vänligen,


Lawline RådgivareRådgivare
Hittade du inte det du sökte?