Lawline svarar
Hej.
Testamentsexekutor tar hand om förvaltningen av dödsboet om detta har angetts i testamentet. Huvudregeln är att testamentsexekutorn helt och hållet träder i arvingarnas och de universella testamentstagarnas ställe (se 19:20 ÄB). Det är alltså bara om testatorn särskilt har föreskrivit att testamentsexekutorn ska ha ett begränsat uppdrag som han då inte ska företa alla utredningsåtgärder.
Testamentsexekutorn utesluter således dödsbodelägarna från förvaltningen. Däremot har efterlevande make rätt att delta i förvaltningen om det föreligger giftorätt eftersom den döde ju endast kan disponera över sin egen kvarlåtenskap och inte över den andre makens lott i boet.
Det finns inga särskilda föreskrifter som testamentsexekutorn är bunden av förutom de som är meddelade i testamentet. Han behöver inte nödvändigtvis inhämta någons samtycke före en viss åtgärd, även om det dock är lämpligast om han handlar i samförstånd med delägarna. Det finns ingen särskilt anordnad kontroll över testamentsexekutorns förvaltning, men han kan bli ersättningsskyldig om han orsakar skada genom uppsåt eller av vårdslöshet (se 19:18 och 20 ÄB).
Ifall testamentsexekutorn är olämplig kan rätten entlediga honom (19:5 ÄB) och då övergår förvaltningen på dödsbodelägarna, om inget annat föreskrivits i testamentet.
Ärvdabalken hittar du http://www.lagen.nu/1958:637#K19 .