Lawline svarar
Hej!
Som andrahandshyresgäst har du rätt till ett skriftligt kontrakt om du begär det (2 § Hyreslagen). Ett muntligt hyresavtal är dock lika bindande som ett skriftligt.
Hyresvärden( d.v.s. förstahandshyresgästen) kan säga upp dig när han/hon vill men det måste ske skriftligt eftersom du har bott där mer än tre månader (8 § Hyreslagen) och uppsägningstiden är minst tre månader (4 § Hyreslagen) vilket aldrig kan avtalas bort till hyresgästens nackdel (1 § 5 st Hyreslagen).
Som hyresgäst har man i vissa fall rätt till rätt till förlängning av avtalet, s.k. besittningsskydd vilket innebär att man även om man blir uppsagd inte kan tvingas att flytta utan att hyresvärden tar ärendet till hyresnämnden och visar att det finns vissa i hyreslagen angivna skäl för varför det skulle vara OK att tvinga dig att flytta.
Om du hyr en hel lägenhet (bostadsrätt eller hyresrätt kvittar) i andra hand sedan minst två år tillbaka eller hyr ett möblerat rum sedan minst nio månader så har du besittningsskydd (45 § 1 st § 1 p Hyreslagen) men din hyresvärd kan tvinga dig att flytta om han/hon själv har ett skäligt intresse att flytta tillbaka till lägenheten (46 § 6 p Hyreslagen). Om han/hon bara vill hyra ut lägenheten till någon annan och inte behöver den själv så kan du inte bli tvingad att flytta utan din värd måste då stämma dig inför Hyresnämnden som avgör om du har rätt att bo kvar. Du har rätt att bo kvar i lägenheten till dess att Hyresnämnden i så fall prövat ärendet (50 § 1 st Hyreslagen).
Om det är så att du är inneboende så har du inte besittningsskydd (45 § 2 o 3 p Hyreslagen) utan kan tvingas att flytta. Du har dock alltid rätt till tre månaders uppsägningstid.
Hoppas att svaret hjälper dig. Hör av dig om du har fler frågor.
Med vänlig hälsning,