Lawline svarar
Hej!
Enligt kommentarerna till 7:2§ Äktenskapsbalken krävs det inte att mottagaren är gift när egendomen erhålls. Ogifta kan således erhålla egendom genom gåva med föreskrift om att egendomen skall vara deras enskilda i ett framtida äktenskap.
Rättsfallet från Högsta Domstolen NJA 1992 s 773, behandlade just frågan om hur viktigt det var att hålla pengarna separerade från bankkonton där andra tillgångar fanns, som inte har karaktären av enskild egendom. Svaret är som följande:
En insättning på ett gemensamt konto kan försvåra särskiljandet av egendom av olika slag, men medför inte att egenskapen av enskild egendom utsläcks utan vidare.
Kontots behållning bör kunna anses vara enskild egendom till den del den motsvarar insatta medel av enskild natur under förutsättning att makarna genom bokföring eller på annat sätt sinsemellan håller de skilda medelsslagen isär.
En annan sak är att medlens karaktär av enskild egendom betydligt enklare bevaras genom att ett särskilt konto öppnas för medel som även fortsättningsvis skall vara undantagna giftorätt.
Sammanfattningsvis säger HD att ha pengarna på ett enskilt konto är att rekommendera, men inte ett krav om det går att visa genom bokföring, dokument etc. att en viss summa skall vara enskild.
I ditt fall, där enskild egendom i form av pengar satts in på ett konto där andra medel redan funnits (jag antar det iallafall), betyder detta att du fortfarande fritt kan skapa ett nytt konto, sätta över pengar motsvarande gåvosumman, och spara gåvobrevet. Bara för att du haft pengarna på ett blandat konto gör således inte att de inte är enskild egendom längre, så du kan vara lugn.
Med vänlig hälsning