Efterlevande makes rätt att ärva enskild egendom

Hej Ärver efterlevande maka/make den avlidnes enskilda egendom eller ärver deras gemensamma barnen gendomen direkt? I mitt fall gäller det ett hus som vi fått gemensamt, för att bo i, men som enskild egendom för resp andel. Inga särkullbarn finns. Jag har hittat tidigare svar här som jag tycker talar både för och emot: Enligt: http://lawline.se/answers/12565 http://lawline.se/answers/12540 Skulle maka/make ej ärva. Men enligt: http://lawline.se/answers/12293 http://lawline.se/answers/11899 Skulle maka/make ärva. Vad gäller i mitt fall och vad är skillnaderna på ovan tidigare svar?

Lawline svarar

Hej! Att egendom är enskild påverkar inte rätten att ärva sin avlidne make. Enskild egendom spelar roll i en bodelning, då den inte kommer tas med där se 10 kap 1 § Äktenskapsbalken, läs motsatsvis (https://lagen.nu/1987:230#K10P1S1). Men den enskilda egendomen är fortfarande en del av kvarlåtenskapen efter den avlidne maken och den har efterlevande make rätt att ärva med så kallad full förfoganderätt, enligt 3 kap. 1 § Ärvdabalken (https://lagen.nu/1958:637#K3P1S1). Rätten för efterlevande make att ärva över huvudtaget regleras istället genom testamente. I ditt fall kommer era delar av fastigheten inte ingå i bodelningen som alltid görs efter att en make avlidit. Men den kommer som jag beskrivit ovan vara en del av kvarlåtenskapen, och ärvas av den make som fortfarande lever, om inget annat skrivits i ett testamente. Barnen får ut sin arvslott efter att den efterlevande maken avlidit. Jag hoppas vi har kunnat reda ut denna förvirring!
Marina RönnquistRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arvs- och testamentsrätt och Enskild egendom? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000