Lawline svarar
Hej, tack för er fråga.
1.
För lite klargörande kan nämnas att man inte sätter ett marknadsvärde på hus, då marknadsvärdet endast är en sannolik uppskattning av vad en försäljning skulle kunna inbringa. Däremot gör man en fastighetstaxering av hus, som ska motsvara cirka 75% av marknadsvärdet. (Se 5 kap. 2 § TaxL, https://lagen.nu/1979:1152).
Det är Skatteverket som fattar beslut och ansvarar för fastighetstaxering. Som fastighetsägare har ni rätt att begära omprövning av myndighetens beslut. Om ni vill få en omprövning måste en skriftlig begäran lämnas till Skatteverket innan utgången av det femte året efter det år då taxeringen gjordes. Ni ska alltså vända er till Skatteverket. Ni kan dock självklart kontakta ett juridisk ombud som sedan kontakta Skatteverket åt er.
2.
Som jag förstår din fråga undrar du om du kan överklaga Skatteverkets taxeringsbeslut. I 21 kap. TaxL finns bestämmelser om detta. En fastighetsägare får överklaga Skatteverkets beslut hos den förvaltningsrätt inom vars domkrets huset är beläget. Överklagan ska ske skriftligt.
3.
Huvudregeln är att bodelning görs när äktenskapet är upplöst. Ni har dock rätt att få göra en bodelning genast, när målet fortfarande pågår, om någon av det begär det. (se 8 kap. 4 § ÄktB, https://lagen.nu/1987:230).
Sammanfattningsvis besvarar jag era frågor på följande sätt:
Ni ska vända er till Skatteverket för att få igenom en omprövning av taxeringen av ert hus. Ni har rätt att överklaga beslut som Skatteverket fattar och detta sker genom att skriftlig överklagan skickas till den förvaltningsrätt domkrets inom vilket huset är beläget. Om ni vill driva en sådan process råder jag er att kontakta ett juridisk ombud. Vad gäller bodelning har ni rätt att redan nu begära bodelning.
Lycka till!
Louise Bjartell