Adoption av vuxenbarn

2012-07-15 i Adoption
FRÅGA
En kvinna ansöker om att få adoptera sin mans biologiska vuxna barn. Innan beslut tas i ärendet avlider mannen. Kan tingsrätten trots att mannen avlidit bevilja mannens fru att adoptera barnet såsom gemensamt barn till dem båda?
SVAR
Hej Inger och tack för din fråga!

Då ni redan lämnat in en ansökan till Tingsrätten kommer den troligtvis att beviljas så länge de anser att adoptionen är lämplig, (Rätten gör en bedömning vid om adoptanten har uppfostrat adoptivbarnet eller om det föreligger ett särskilt förhållande mellan dem båda och att det därför finns en anledning till adoptionen.) Tingsrätten kan ha erhållit den informationen att mannen avlidit men antagligen inte innan beslut tas i ärendet. Jag tycker att du ska kontakta Tingsrätten och höra med dem vart de ligger i processen och vill du inte längre adoptera bör du meddela Tingsrätten om detta så fort du kan.
Med vänlig hälsning,
Angelica Rigborn
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Adoption (601)
2021-07-30 Adoptera 18 åring
2021-07-29 Krävs det samtycke från de biologiska föräldrarna vid en vuxenadoption?
2021-07-21 Kan man adoptera utländska vuxna över 18 år?
2021-07-05 Kan man adopteras i vuxen ålder och vad innebär det i så fall arvsrättsligt?

Alla besvarade frågor (94459)