Lawline svarar
Hej,
Vid dödsfall i äktenskap ärver den efterlevande maken all egendom med fri förfoganderätt (3:1 ÄB). Detta innebär att den efterlevande maken inte får testamentera bort egendomen, och gemensamma barn får alltså vänta på sitt arv.
När den andra maken dör ska tillgångarna delas upp så att gemensamma barn erhåller arv från såväl den först avlidne som den senare avlidne föräldern (3:2 ÄB). Pga. att egendom i ett äktenskap i regel är giftorättsgods, kommer i normalfallet en hälftendelning göras av tillgångarna. Om den efterlevande makens tillgångar över- eller understiger arvet av den först avlidne maken ska hälftendelning dock inte göras, utan hänsyn ska tas till det förhållande som rådde vid den förste makens bortgång.
Gåvor till bröstarvingar ska som huvudregel ses som förskott på arv (6:1 ÄB). Det innebär att en avräkning ska göras på mottagarens arvslott. Om detta arv inte räcker till, skall återstoden avräknas på arvet efter den först avlidna maken.
I ditt fall innebär det att gåvor från fadern till din mans syskon kommer att betraktas i första hand som förskott på arv från fadern. Skulle gåvorna inkräkta på arvet efter modern, ska en avräkning göras på deras arv efter henne. Din make har därmed rätt, att i den mån tillräcklig egendom finns kvar vid faderns bortgång, erhålla lika stort arv som sina syskon.
Ärvdabalken finns http://www.lagen.nu/1958:637 .
Vänligen,