Lawline svarar
Hej.
Som du omtalat går det inte att exakt säga vilken påföljd du kommer att drabbas av. Påföljdsbestämningen är komplicerad och flera faktorer i det enskilda fallet påverkar utgången. Jag ska försöka att på ett så pedagogiskt sätt som möjligt redogöra för grunddragen, så att du vet på ett ungefär hur det går till då domstolen bestämmer påföljd.
För att domstolen ska kunna avgöra vilken påföljd som ska dömas ut måste domstolen först fastställa brottets/brottens straffvärde. Vid fastställande av straffvärde ska domstolen beakta 29 kap. 1-3 §§ Brottsbalken (1962:700), förkortad BrB. Enligt 29 kap. 1 § BrB ska straff med beaktande av intresset av en enhetlig rättstillämpning, bestämmas inom ramen för den tillämpliga straffskalan efter brottets eller den samlade brottslighetens straffvärde. Vid bedömningen av straffvärdet ska beaktas den skada, kränkning eller fara som gärningen inneburit, vad den tilltalade insett eller borde ha insett om detta samt de avsikter eller motiv som han eller hon haft. Det ska särskilt beaktas om gärningen inneburit ett allvarligt angrepp på någons liv eller hälsa eller trygghet till person. 29 kap. 2-3 §§ BrB reglerar s.k. försvårande respektive förmildrande omständigheter.
Straffvärdet som domstolen kommer fram till har stor betydelse för påföljdsvalet. Som huvudregel brukar ett straffvärde som ligger under ett års fängelse medföra villkorlig dom eller skyddstillsyn. Både villkorlig dom och skyddstillsyn kan förenas med dagsböter samt samhällstjänst, se mer om detta i 27-28 kap. BrB. I svensk rätt finns dock s.k. artbrott som kan medföra fängelse trots att straffvärdet ligger under ett år. Även tidigare brottslighet kan påverka påföljdsbestämningen.
Straffskalan för både stöld och bedrägeri är 14 dagar till 2 års fängelse, se 8 kap. 1 § BrB och 9 kap. 1 § BrB ihop med 26 kap. 1 § BrB. Vid flerfaldig brottslighet ska en gemensam straffskala konstrueras, se 26 kap. 2 § BrB. Ur nyss nämnda lagrum kan utläsas att den gemensamma straffskalan för brotten är 14 dagar till 3 års fängelse. Domstolen brukar hålla sig till den nedre delen av straffskalan. Med andra ord kan det inte bli fråga om enbart dagsböter, om inte 29 kap. 5 § BrB är tillämpbar. Domstolen kan med stöd av nyss nämnda lagrum döma till lindrigare straff än vad som för brottet är stadgat, om exempelvis den tilltalade till följd av brottet drabbats av eller om det finns grundad anledning anta att han kommer att drabbas av avskedande eller uppsägning från anställning eller av annat hinder eller synnerlig svårighet i yrkes- eller näringsutövning. Det krävs emellertid särskilda skäl för att 29 kap. 5 § BrB ska vara tillämpbar. Enligt 30 kap. 3 § BrB ska en gemensam påföljd vid flerfaldig brottslighet som huvudregel dömas ut.
Syftet med en personutredning är att hjälpa domstolen att välja påföljd om det blir en fällande dom. Om du vill läsa mer om personutredning gå in på: http://www.kriminalvarden.se/Frivard/Personutredningar-och-yttranden/.
Det är ytterst svårt att uttala vilken påföljd du kommer att drabbas av, då jag inte vet vilket straffvärde domstolen kommer fram till. Jag hoppas dock att du har fått lite mer förståelse för hur det går till vid påföljdsbestämningen.
Länk till BrB: https://lagen.nu/1962:700
Med vänliga hälsningar