Adoption

2012-05-03 i Adoption
FRÅGA
Har en fundering. Är en kille på 30 år som lever tillsammans med min sambo. Jag har en mor i livet som jag naturligtvis älskar. Min far valde att avbryta sin kontakt med mig för tolv år sen. Har nu en annan mansperson vid min sida som jag ser som min far kan han adoptera mig?
SVAR
Hej och tack för din fråga.

Regler om adoption finns i Föräldrabalken (FB). Enligt 4:1 FB är det allmän domstol som beslutar om adoption får ske. Då du är över 18 år behöver inte dina biologiska föräldrar samtycka men rätten kommer att inhämta deras åsikter. Vuxenadoption är tillåtet men är inte helt lätt att få till. Avgörande för bedömningen om adoption är lämpligt är förhållandet mellan dig och mannen och om er relation kan anses utgöra en far och son-relation.

Om mannen inte är gift med din biologiska mor och adoptionen beviljas kommer du inte längre i rättslig mening att ses som avkomling till henne. Det innebär bland annat att du förlorar arvsrätten till din biologiska mor.

Länk till Föräldrabalken:

här

Med vänlig hälsning

Ester Sandgren
Ester Sandgren
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Adoption (601)
2021-07-30 Adoptera 18 åring
2021-07-29 Krävs det samtycke från de biologiska föräldrarna vid en vuxenadoption?
2021-07-21 Kan man adoptera utländska vuxna över 18 år?
2021-07-05 Kan man adopteras i vuxen ålder och vad innebär det i så fall arvsrättsligt?

Alla besvarade frågor (94463)