Makars underhållsskyldighet innan samt efter äktenskapskillnad

Vi har ansökt om skilsmässa och jag har en fråga gällande försörjningsplikten. Enligt min maka har hennes jurist sagt att våra inkomster är en gemensam tillgång och att överskottet efter att räkningarna är betalda skall delas lika, men som jag tolkar det som står i äktenskapsbalken skall var och en efter egen förmåga bidra till de gemensamma kostnaderna och att jag endast har skyldighet att skjuta till om hon inte klara sina åtagande och har pengar över till personliga behov. Vad är det som gäller?

Lawline svarar

Hej och tack för din fråga! Då jag inte vet exakt vart i processen du och din fru befinner er samt om förekomsten av eventuella äktenskapsförord försöker jag svara så heltäckande som möjligt. Reglerna finns precis som du uppmärksammat i äktenskapsbalken, ÄktB. Underhållsplikten försvinner, med få undantag, när äktenskapsskillnad är gjord, se ÄktB 6 kap 7 §. Efter det svarar var och en för sin försörjning. Underhållsbidrag till ex-make sker i de fall den ena maken har behov av hjälp med sitt underhåll under en övergångsperiod. Underhållsbidrag under en längre tid kräver att äktenskapet varat lång tid samt att maken med hänsyn till exempelvis hög ålder eller sjukdom har svårt att försörja sig. Innan äktenskapsskillnaden är klar gäller fortfarande ÄktB 6 kap 1-2 §§. Sammanfattningsvis kan sägas att makarna ska ansvara för sina egna personliga behov och gemensamt bidraga till det gemensamma boendet efter sin förmåga. Om den ena maken har svårt att fullgöra detta blir det aktuellt för den andra att hjälpa till. Detta kan också behövas om makarna inte varaktigt bor med varandra exempelvis under betänketid eller innan äktenskapsskillnaden är färdig. När det sedan kommer till själva bodelningen blir era tillgångar mer intressanta. Om all er egendom är giftorättsgods ingår allt i bodelningen ÄktB 10 kap 1 §. Har ni enskild egendom ingår den inte. Därefter ska skulderna dras av och sedan slås giftorättsgodset ihop. Sist delas det sammanslagna lika mellan makarna, ÄktB 11 kap 1-3 §§. Jag hoppas du fått lite klarhet i det hela. Annars får du gärna ställa en ny fråga där du tar med lite fler av omständigheterna i ert fall. Länk till Äktenskapsbalken: https://lagen.nu/1987:230 Med vänlig hälsning,
Linn TorstenssonRådgivare
Public question details image

Berätta om ditt ärende

Fyll i dina kontaktuppgifter och beskriv ditt ärende i korthet, så kommer vår partner Juridium att kontakta dig inom ett dygn nästkommande vardag. Din bokningsförfrågan är inte bindande.

0 / 1000