Hyresvärds rätt till tillträde av uthyrd lägenhet

Hej, Hyr en del av ett parhus av privat hyresvärd och häromdagen gick han in i vårt förråd på gården utan att meddela oss först. Jag har foto på det hela, han trodde inte vi var hemma. Kan jag anmäla honom? Vad leder det till?

Lawline svarar

Hej och tack för din fråga En hyresgäst disponerar i princip den förhyrda lägenheten exklusivt. I hyresgästens skyldigheter ingår dock att han får finna sig i att hyresvärden får tillträde till lägenheten i vissa situationer. Enligt 12 kap 26 § Jordabalken (JB) gäller att hyresvärd som hyr ut hus eller del av hus, har rätt att utan uppskov få tillträde till lägenheten för att utöva nödvändig tillsyn eller utföra förbättringsarbeten som inte kan uppskjutas utan skada. Efter tillsägelse minst en månad i förväg får hyresvärden i lägenheten låta utföra mindre brådskande förbättringsarbeten som inte vållar väsentligt hinder eller men i nyttjanderätten. Sådana arbeten får dock inte utan hyresgästens medgivande utföras under den sista månad som hyresförhållandet består. Hyresvärdens möjlighet att komma in i lägenheten är beroende av ändamålet. Respekterar inte hyresvärden hyresgästernas rätt till att exklusivt disponera lägenheten och olovligen intränger eller kvarstannar i hyresgästernas bostad, (gäller för rum, hus, gård eller fartygkan) kan hyresvärden i förekommande fall anses begå hemfridsbrott enligt 4 kap 6 § brottsbalken. (se https://lagen.nu/1962:700#K4P6) Vänligen
Angelica HageRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Fastighetsrätt och Hyresavtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Avtalsgranskning4995 kr

Få ett avtal granskat av en utbildad jurist. Avtalet ska vara på svenska och får vara max 7 sidor långt. Juristen granskar avtalet och återkopplar till dig med skriftlig feedback. Vid behov i form av förslag på ändringar, tillägg och justeringar, samt rådgivning.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning