Lawline svarar
Hej,
I brottsbalkens (BrB) 30 kap. 4 § föreskrivs att domstolen, vid val av påföljd, ska fästa vikt vid sådant som kan tala för att den tilltalade inte bör dömas till fängelse.
Sådant som kan tala emot ett fängelsestraff är exempelvis att personen som ska dömas är förstagångsförbrytare. Är det dock så att någon annan påföljd än fängelse, så som skyddstillsyn eller villkorlig dom, inte kan anses vara ”tillräckligt ingripande” bör domstolen ändå döma till fängelse.
Sådant som talar för att fängelse bör utdömas är bland annat att brottet som begåtts har ett högt straffvärde. Straffvärdet är ett mått på vad man, vid invägandet av alla omständigheter vid brottstillfället, kan anse att brottet är ”värt” i straffbarhet. Straffvärdet hamnar någonstans på brottets straffskala, och denna skala kan utläsas i bestämmelserna i BrB som beskriver de olika brotten. I BrB 3 kap. 5 § föreskrivs till exempel att misshandel ska straffas med högst två års fängelse. Straffvärdet kan således ligga på högst två år och allting därunder.
Att någon begått brott tidigare talar också det för att fängelsestraff bör utdömas istället för en lindrigare påföljd – men det finns undantag.
Således är det omöjligt att sia om vad straffet kommer att bli i ditt specifika fall, eftersom det beror på omständigheterna vid brottstillfället (exempelvis hur allvarlig skadegörelsen var) och hur högt man anser straffvärdet vara. Skadegörelse har enligt BrB 12 kap. 1 § en straffskala på böter upp till ett års fängelse. Straffvärdet kommer alltså aldrig att överstiga ett års fängelse, vilket egentligen talar för att en lindrigare påföljd bör åläggas. Dock talar det tidigare begångna brottet för motsatsen – att fängelse är det mest passande.
Allting kommer i slutändan bero på om man anser att skyddstillsyn eller villkorlig dom, eventuellt kombinerat med exempelvis böter eller samhällstjänst, är tillräckligt ingripande åtgärder för att avhålla den tilltalade ifrån fortsatt brottslighet. Anser man att det är tillräckligt ingripande med en lindrigare påföljd än fängelse kommer man givetvis att döma till en sådan. Jag har dock svårt att se att personen i din fråga kommer att få ännu en villkorlig dom utan en kombination med exempelvis böter – något mer ingripande kommer nog påföljden att bli.
Här hittar du brottsbalken: https://lagen.nu/1962:700
Med vänliga hälsningar
Elin Sjörén