FrågaSTRAFFRÄTTPåföljder24/11/2011

Misstänkts underrättande och Gallring i belastningsregistret

Jag har kollat upp att jag inte har en polisanmälan på mig. Dock säger en kollega till mig att en annan kollega har pekat ut mig som misstänkt för en stöld. Vi tror även att fler kan vara inblandade och de har i så fall gått till polisen utan chefens vetskap. För att jag ska få ro i själen och veta om jag ens ska gå tillbaka till arbetsplatsen är jag i behov av att veta om jag någonsin kan få veta av polisen om de har pekat ut mig som misstänkt. Hur ska jag bära mig åt? Kan det även vara så att de har anmält mig utan mig vetskap? Hur länge står man i så fall kvar i registret?

Lawline svarar

Hej och tack för din fråga

Till att börja med är den i lagen stadgade tidigaste tidpunkten när en misstänkt ska bli underrättad om misstanken gentemot denne stadgas i 23 kap. 18 § Rättegångsbalken (se https://lagen.nu/1942:740). Därmed är det först när misstanken har blivit så stark som “skäligen misstänkt”, som den misstänkte skall underrättas därom, när denne blir hörd av polisen. Den skäligen misstänkte har då rätt att ta del av vad som förekommit vid förundersökningen (som lägger grunden för att väcka åtal och rättegången), allt eftersom denna fortskrider. Regeln anses vara en presumtion för att den misstänkte och dennes försvarare har en rätt att omedelbart få ta del av allt som kommer fram under förundersökningen och materialet ska vara så fullständigt som möjligt och bör därmed innehålla förhörsprotokoll.

Det finns inte någon närmare definition av begreppet ”skälig misstanke” men allmänt sett krävs att en misstanke om viss brottslighet ska vara underbyggd av objektiva omständigheter (så som faktiska bevis för en viss handling eller liknande) och att dessa ska ha en viss styrka.

Angående det register som du hänvisar till så utgår jag nu från att detta avser belastningsregistret. Bestämmelserna om gallring, det vill säga borttagning, ur belastningsregistret finns i 16-18 §§ i Lagen om belastningsregister (se https://lagen.nu/1998:620).

Enligt denna lag tas uppgifter bort 3 år efter beslut
- När inget åtal har väcks och personen är under 18 år (SFS 2008:47)

Vidare gäller att uppgifter tas bort 5 år efter dom, beslut eller godkännande som gäller
- Penningböter, exempelvis fortkörningsböter
- Dagsböter
- Tillträdesförbud
- Uppgifter tas bort 5 år efter det att straffet fallit bort, preskriberats
- Förvandlingsstraff, omvandling till fängelse för böter (18 § eller 21 § (1979:189) bötesverkställighetslagen)
- Bortfallande av fängelsestraff (35 kap 8 eller 9 § brottsbalken)
- Villkorlig dom, 5 år om personen var under 18 år vid tidpunkten för brottet
- Skyddstillsyn, 5 år om personen var under 18 år vid tidpunkten för brottet
- Ungdomstjänst, 5 år om personen var under 18 år vid tidpunkten för brottet
- Ungdomsvård eller överlämnande till vård enligt lagen (1988:870) om vård av missbrukare i vissa fall, 5 år om personen var under 18 år vid tidpunkten för brottet.

Uppgifter tas bort 10 år efter dom eller beslut om
- Villkorlig dom
- När inget åtal har väckts om personen var 18 år och äldre vid tidpunkten för brottet (SFS 2008:47)
- Skyddstillsyn
- Sluten ungdomsvård
- Ungdomstjänst
- Ungdomsvård eller överlämnande till vård enligt lagen (1988:870) om vård av missbrukare i vissa fall
- Fri från påföljd
- Kontaktförbud

Uppgifter tas bort 10 år efter det att straffet har avtjänats om
- Fängelse
- Sluten ungdomsvård
- Rättspsykiatrisk vård

En uppgift i belastningsregistret ska finnas kvar så länge en annan uppgifts gallringstid, borttagningstid, inte har infallit. Undantaget är penningböter, de påverkar inte gallringstiden för andra uppgifter.

Den längsta tid en uppgift finns kvar i belastningsregistret är 20 år, med undantag för att fängelsedomar gallras senast 20 år efter frigivning och överlämnade till rättspsykiatrisk vård gallras senast 20 år efter utskrivningen (18§ och 17§).

Om ett anmält brott inte leder till någon dom hamnar det inte i belastningsregistret. Friande dom i första instans hamnar heller aldrig i registret. Blir det en friande dom i högre instans försvinner belastningen efter laga kraft datum från belastningsregistret.

Vänligen

Angelica HageRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Påföljder? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo