Lawline svarar
Bestämmelserna om arv och testamente finns i ärvdabalken (ÄB). (Lagtexten finner du http://lagen.nu/1958:637 .)
Att efterlevande make eller maka sitter i s.k. orubbat bo följer redan av gällande rätt, varför ett förordnande om detta i testamente egentligen är onödigt. (ÄB 3 kap 1 § 1 st.)
Vad däremot gäller din sons rätt som särkullbarn, så omfattar din f.d. mans efterlevande makas rätt till kvarlåtenskapen endast hans arvslott om din son avstår från att ta arv direkt efter sin far. Detta följer också av ÄB 3 kap 1 § 1 st med hänvisning till 9 § samma kapitel. Denna rätt att som särkullbarn ta arv direkt efter sina föräldrar kan inte kränkas eller ändras genom testamente mellan makar.
Här är det viktigt att vi klarlägger vad det är din son har rätt till efter sin far. I ÄB talas det om att bröstarvingar har rätt till arvslott efter sina avlidna föräldrar. Arvslotten motsvarar en kvotdel av förälderns kvarlåtenskap. Varje bröstarvinge har rätt till en lika stor del. Om alltså din son är enda barn har han rätt till all den egendom som hans far efterlämnar, om han får ett halvsyskon har han rätt till en hälftendel o.s.v. Detta är dock bara en utgångspunkt eftersom din f.d. man genom testamente kan välja att testamentera bört hälften av sin sons rätt enligt arvlotten. Kvar blir då den s.k. laglotten, som alltså är hälften av arvslotten. (ÄB 7 kap 1 §) Denna rätt kan däremot aldrig kränkas, såvida inte en bröstarvinge tillåter det. Din son har alltså i alla fall rätt till sin laglott.
Testamente är en rättshandling för dödsfalls skull och dess eventuella ogiltighet kommer enbart i fråga då testorn dött. Som arvinge skall sin son vid sin fars död erhålla en bestyrkt kopia av testamentet. (ÄB 14 kap 4 §) Vill han sedan göra gällande att testamentet är ogiltigt på så vis att det kränker hans rätt till laglott, måste han påkalla jämkning i testamentet; detta måste ske inom sex månader från det att han delgivits. (ÄB 7 kap 3 §)
Beroende av om din son vid sin fars död uppnått myndig ålder eller ej, skall hans förmyndare i första hand sörja för att hans rätt blir tillvaratagen. Detta följer av bestämmelser i föräldrabalken (FB). Av 10 kap 2 § FB följer att förmyndare för ett barn är som utgångspunkt dennes föräldrar, såvida inte någon av dem blivit entledigade. (Lagtexten finner du http://www.lagen.nu/1949:381#K10P2 .)