Lawline svarar
Hej,
Kronofogdemyndigheten har enligt Utsökningsbalken (UB), https://lagen.nu/1981:774#K4R1, rätt att mäta ut såväl lön som lös egendom tillhörande gäldenären. Av 2§ UB, https://lagen.nu/1981:774#K4P2S1, framgår att all egendom som inte är undantagen enligt bestämmelserna i UB får undantas. Kronofogdemyndigheten ska när de mäter ut egendom i första hand ta i anspråk sådan egendom som medför minst kostnad, förlust och olägenhet för gäldenären om den ger ett överskott som för att utmätningen är försvarlig, se 4 kapitlet 3§ UB, https://lagen.nu/1981:774#K4P3S1. Om sökanden och gäldenären är överens om den egendom som ska utmätas så ska det beaktas så länge det inte kränker tredje mans rätt.
Eftersom aktier är lös egendom får de mätas ut om det tillhör gäldenären, se 4 kapitlet 17§ UB, https://lagen.nu/1981:774#K4P17S1. Det faktum att du samtidigt lyfter lön från bolaget utgör inget hinder för utmätning av aktierna, även om det då kan medföra att utmätningen upphör. Aktierna kan inte heller undandras utmätning enligt reglerna om beneficium i 5 kapitlet 1§ p3 UB, https://lagen.nu/1981:774#K5P1S1, jämför NJA 2004 s.868. Fallet rörde en gäldenär som bedrev sin yrkesverksamhet genom ett helägt aktiebolag, bolag hade ett högt substansvärde och ägde bland annat en fastighet. HD godkände inte att aktier fredas från utmätning genom bestämmelserna om beneficium, reglerna ansågs inte tillämplig vare sig direkt eller analogt.
Därmed inte sagt att Kronofogdemyndigheten kommer anse att utmätningen av aktierna kommer att ge sådant överskott eller att det annars är lämpligt att mäta ut dem. Som jag har förstått det är det inte särskilt vanligt att aktier i fåmansbolag utmäts då det sällan finns någon större substans i bolaget, istället brukar det vara den arbetande ägarens arbete som utgör värdet i bolaget. Men det beror ju givetvis på hur värdet i det enskilda bolaget ser ut.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!
Med vänliga hälsningar