Utomnordisk arvsrätt

Min pappa avled för nästan 2 år sedan, han har jobbat för FN i större delen av sitt liv och bodde därför i södra Afrika men var även svensk medborgare. Han har gift sig och tillsammans med sin fru adopterat ett barn. Det finns ett testamente avseende huset och inredning, men inget avseende andra tillgångar. Har jag som dotter rätt till del av de ekonomiska tillgångarna?Är det svensk, afrikansk eller någon annan rätt som styr min arvsrätt?

Lawline svarar

Hej och tack för frågan! Eftersom din pappa hade sin egentliga hemvist i Afrika så blir rättsläget lite speciellt. I det här fallet blir den utomnordiska arvsregleringen i _Lagen om utomnordiska rättsförhållanden rörande dödsbo_ tillämplig. I och med att din pappa var svensk medborgare vid sin bortgång så blir de svenska arvsreglerna tillämpliga till följd av den så kallade nationalitetsprincipen. Den svenska regleringen påverkas inte heller av om din pappa skulle ha haft dubbelt medborgarskap. Se https://lagen.nu/1937:81#K1P1S1. Bodelningen, boutredningen och arvsskiftet kommer också att genomföras enligt de svenska reglerna i Äktenskapsbalken och Ärvdabalken, se https://lagen.nu/1937:81#K2P2S1. Även egendom som finns i utlandet omfattas, om inte egendomen är av ringa värde, se https://lagen.nu/1937:81#K2P3S1. Som dotter är du att anse som en bröstarvinge enligt Ärvdabalken och du har därmed arvsrätt efter din pappa, se https://lagen.nu/1958:637#K2P1S1. En bröstarvinge har _alltid_ rätt att få ut _minst_ sin laglott, oavsett om egendomen har testamenterats bort. I ditt fall så är din laglott 25 % av din pappas kvarlåtenskap, se https://lagen.nu/1958:637#K7P1S1. För att du ska få ut din laglott, ska du begära jämkning av testamentet inom 6 månader från det att testamentet delgavs dig, se https://lagen.nu/1958:637#K7P3S1. Mvh.
Alexander WagnerRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arvs- och testamentsrätt och Bröstarvinge? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000