Egendom som är enskild, genom förbehåll från tredje man, undantas vid bodelning

Hej! Vi är två syskon som ärvde en fastighet via testamente. Det står att egendomen ska vara enskild egendom, samt att den ska fördelas lika mellan oss. Sedan står: "Egendomen jämte vad som träff i dess ställe eller avkastning därav skall inte heller omfattas av rådighetsinskränkningar och om rätt att överta bohag och bostad varom stadgas i äktenskapsbalken respektive sambolagen." Vad betyder egentligen detta? Kan egendomen på något sätt tillfalla våra respektive sambos/makar?

Lawline svarar

Hej, Har egendom mottagits genom gåva eller testamente med ett förbehåll om att egendomen är att se som enskild kommer den inte att ingå vid en äktenskapsskillnad. Detta stadgas i 7 kap. 2 § äktenskapsbalken (ÄktB) där det sägs att egendomen är enskild och genom 10 kap. 1 § ÄktB som säger att endast makars giftorättsgods skall ingå i en bodelning, alltså inte enskild egendom. Däremot gäller detta förbehåll endast till den skänkta egendomen, "surrogategendom" till denna och avkastning från egendomen. Det gäller inte övrig egendom som till exempel ett gemensamt införskaffat bohag som inryms i den enskilda egendomen, huset. Surrogategendom är egendom som ersätter den skänkta, "som trätt i dess ställe". Att även sådan egendom undantas framgår av 7 kap. 2 § 1st 6p ÄktB. Exempelvis: Du och dina syskon väljer att sälja den aktuella fastigheten. För pengarna som du får köper du en segelbåt. Denna segelbåt är då surrogategendom till fastigheten och får undantas vid en bodelning. Med andra ord tillhör din del av fastigheten och eventuell surrogat till denna dig som enskild egendom och kommer inte att tillfalla din respektive vid en äktenskapsskillnad. Hälsningar,
Mathias GunnervaldRådgivare
Public question details image

Berätta om ditt ärende

Fyll i dina kontaktuppgifter och beskriv ditt ärende i korthet, så kommer vår partner Juridium att kontakta dig inom ett dygn nästkommande vardag. Din bokningsförfrågan är inte bindande.

0 / 1000