FrågaFAMILJERÄTTÖvrigt11/09/2006

Samäganderätt

Vi är fyra personer som tillsammans äger en sommarfastighet. När några av oss gift sig och skrivit att fastigheten ska vara enskild egendom. En av oss har inte skrivit det (gift för andra gången med särkullbarn). hur kan det ev drabba oss övriga vid ev separation eller dösfall?

Lawline svarar

Hej, Ni äger alla sommarfastigheten med samäganderätt enligt samäganderättslagen (1904: 48) Detta innebär enligt 1 § SamägL att ni tillsammans äger lika stor del av fastigheten. Vad gäller förvaltningen så skall alla delägare vara överens om hur fastigheten skall skötas. Detta innefattar såväl löpande underhåll som förfogande. Om ni inte kan enas om förvaltningen av fastigheten så kan rätten, efter ansökan av en av delägarna förordna att denna skall förvaltas av god man enligt 3 § SamägL. Varje delägare kan också begära att fastigheten för alla delägares räkning skall säljas på offentlig auktion. Det finns möjlighet för övriga delägare att begära anstånd med försäljningen, med för detta krävs synnerliga skäl. Det är möjligt att upprätta avtal rörande samägandet och hur detta skall gå till. Detta avtal gäller då före samäganderättslagen då denna är dispositiv. Det verkar i erat fall inte föreligga något sådant avtal. Vad gäller andelarna i fastigheten så förfogar varje delägare fritt över denna. Detta innebär att en delägare kan sälja sin andel utan att de övriga kan motsätta sig detta. I erat fall, om den delägare går bort som inte har skrivit fastigheten som enskild egendom, så innebär detta att fastighetens andel fördelas efter den vanliga successionsordningen under förutsättning att det inte finns något testamente skrivet. Makes arvsrätt går då före bröstarvingars rätt att ta arv i enlighet med 3 kap 1 § 1 st. ÄB. Undantag från makes förtur görs dock för särkullbarn. Dessa får ut sitt arv redan vid arvlåtarens död, om de inte avstår denna rätt. Hur dessa förhållanden skulle påverka vem som får andelen i fastigheten är dock svårt att säga då arvlåtaren troligen även har andra tillgångar och dessa gemensamt skall tas upp i en bodelning som skall upprättas efter arvlåtarens bortgång. Vid en skilsmässa så kan man komma överens om och dela upp tillgångarna sinsemellan som man vill. Ett bodelningsavtal upprättas dock och skrivs under av båda parter. Tillgångarna och skulderna värderas och från vardera makes tillgångar så avräknas dennes skulder. Nettobehållningen läggs slutligen samman och delas lika. Varje make har i första hand rätt att få sin egendom på sin lott. Om denna egendom skulle innebära att den ena maken får en betydligt större lott än den andra så får maken lämna över egendom till den andra. Även vid en skilsmässa så kan således fastigheten fördelas på den ena eller andra maken. Det är med andra ord svårt att ge ett precist svar på Er fråga. Både ett dödsfall och en skilsmässa kan föranleda att fastighetslotten hamnar på olika personer, barn eller maka/make. Den som har/får andel i fastigheten kommer med andra ord att överta de rättigheter som ovan beskrivs. Jag hoppas att beskrivningen av vad som gäller vid samägande kan ge er någon ledning. Ni är mycket välkomna att höra av er igen med kompletterande frågor. Samäganderättslagen hittar du http://lagen.nu/1904:48_s.1 . Vänligen
Jenny LarseRådgivare
Public question details image

Berätta om ditt ärende

Fyll i dina kontaktuppgifter och beskriv ditt ärende i korthet, så kommer vår partner Juridium att kontakta dig inom ett dygn nästkommande vardag. Din bokningsförfrågan är inte bindande.

0 / 1000