FrågaFAMILJERÄTTÖvrigt15/08/2006

Arvsavsägelse

Hej! Jag är ett särkullbarn som inte har någon kontakt med min biologiska far och hans nya familj. Nu önskar jag avsäga mig mitt arv då jag vill utesluta honom helt ur mitt liv för att kunna gå vidare. Hur går man till väga? Måste jag ta personlig kontakt med honom eller går det att lösa ändå?

Lawline svarar

Hej! Bestämmelser om avsägelse av arv återfinns i 17 kap. Ärvdabalk (1958:637) (ÄB) [ se http://lagen.nu/1958:637#K17 ]. Merparten av ÄB:s bestämmelser behandlar förhållandena sedan en person avlidit. I kontrast härtill reglerar 17 kap. ÄB vissa förfoganden över kvarlåtenskapen efter en person – arvlåtaren eller testatorn – som kan företas medan denne fortfarande är i livet. Till dessa regler hör 17 kap. 2 § ÄB, som avser en arvinges möjlighet att avsäga sig rätten till ett arv före dess att arvlåtaren avlidit. En arvinge kan i enlighet med 17 kap. 2 § ÄB avsäga sig rätten till ett framtida arv med i princip bindande verkan. Följden av en giltig avsägelse är att den arvsberättigade inte längre betraktas som arvinge. En avsägelse måste göras skriftligen hos arvlåtaren – enligt lagtextens ordalydelse ”… genom godkännande av testamente eller eljest, skriftligen hos arvlåtaren” – men någon bekräftelse från denne erfordras inte för avsägelsens giltighet. Av det sagda följer dels att du måste ta personlig kontakt med din biologiska far för att kunna avsäga dig ditt arv, dels att din far saknar möjlighet att hindra dig från att fullgöra en giltig avsägelse av din arvsrätt. Då du i din fråga inte nämner förekomsten av ett testamente, krävs det troligen att du på egen hand upprättar en skriftlig handling för överlämnande till din far. I denna handling, som du med fördel kan underteckna och eventuellt låta bevittna (sådana formkrav uppställs inte i 17 kap. 2 § ÄB, men i bevishänseende kan det naturligtvis vara fördelaktigt), skall du tydligt meddela att du avsäger dig din rätt till arv från din biologiska far. Det centrala är härvid inte hur du väljer att formulera dig; det är istället att det av dokumentet klart framgår att du avsäger dig din arvsrätt i enlighet med 17 kap. 2 § ÄB. Om du har egna avkomlingar (barn, barnbarn o.s.v.) och önskar att dessa i ditt ställe skall uppbära arvet från din far, måste du klargöra detta i handlingen. I annat fall gäller avsägelsen även i förhållande till dina avkomlingar (17 kap. 2 § 3 st. ÄB). För den som, likt dig, är bröstarvinge gäller särskilda bestämmelser i 17 kap. 2 § ÄB. Dessa bestämmelser är förmodligen av mindre intresse för dig, eftersom du verkar ha slutgiltigt bestämt dig för att inte alls ta del i ett framtida arv efter din far. Innebörden av de aktuella reglerna är hursomhelst att en bröstarvinges avsägelse inte gäller fullt ut, om denne, dennes make eller avkomlingar, inte fått rimlig kompensation (skäligt vederlag) för laglotten. Utifall att någon skälig kompensation inte utgått till bröstarvingen, dess make eller avkomlingar, blir följden att avsägelsen saknar giltighet ifråga om laglotten. Den bröstarvinge som har avsagt sig hela sin rätt till arv, men inte uppburit skäligt vederlag före arvlåtarens död, har därmed rätt till sin laglott, men inte till en eventuell resterande arvslott. Tveka inte att återkomma om någonting är oklart eller om du har ytterligare frågor!
Marcus BerglieRådgivare
Public question details image

Berätta om ditt ärende

Fyll i dina kontaktuppgifter och beskriv ditt ärende i korthet, så kommer vår partner Juridium att kontakta dig inom ett dygn nästkommande vardag. Din bokningsförfrågan är inte bindande.

0 / 1000