Lawline svarar
För frågan relevanta bestämmelser om bodelning i anledning av äktenskapsskillnad återfinns i Äktenskapsbalk (1987:230) (ÄktB) [ se http://lagen.nu/1987:230#K9 ]. Samtliga hänvisningar i det följande avser denna lag, om intet annat särskilt anges.
Inledningsvis kan anmärkas bodelning i anledning av äktenskapsskillnad som huvudregel skall förrättas först när äktenskapet har upplösts (9 kap. 4 § ÄktB). Om någon av makarna begär bodelning under pågående mål om äktenskapsskillnad skall bodelning emellertid förrättas genast, t.ex. under en eventuell betänketid (9 kap. 4 § ÄktB) Det sagda innebär ni inte behöver slutföra en bodelning förrän ert äktenskap har upplösts i formell mening, vilket sker först vid den tidpunkt då en dom på äktenskapsskillnad er emellan har vunnit laga kraft (jämför 1 kap. 5 §, 5 kap. 6 § och 9 kap. 4 § ÄktB). Om någon eller båda av er så önskar kan ni dock förrätta den formenliga bodelningen vid en tidigare tidpunkt.
I detta fall, där ni i godo har överenskommit om och genomfört en faktisk delning av ert gemensamma bo, återstår endast en uppgift för att slutföra en formenlig bodelning i enlighet med ÄktB:s regelverk. Enligt 9 kap. 5 § ÄktB skall ni över er bodelning upprätta en skriftlig handling, som undertecknas av er båda. Lagtexten stadgar inga minimikrav på innehållet i detta dokument. I praktiken är det vanligt att parterna i den skriftliga bodelningshandlingen, mer eller mindre precist, dokumenterar hur boets tillgångar har delats. Av det vägledande rättsfallet NJA 1994, s 265 följer dock att det utöver underteckningarna inte krävs mer än att dokumentet intygar att boet delats.
I det nyssnämnda rättsfallet ansökte hustrun om en bodelningsförättare. Mannen menade motsatte sig ett förordnade och gjorde gällande att en formenlig bodelning redan skett, med hänvisning till ett av båda parter undertecknat dokument. Denna skriftliga handling angav följande: ”Härmed överenskommes att med detta avtals undertecknande har bådas våra ekonomiska mellanhavanden med varandra slutligt reglerats. I fortsättningen har vi endast gemensamma intressen i våra barn. Underhållet för dessa är reglerat på annat sätt.” Högsta domstolen underströk med anledning av detta dokument att 9 kap. 5 § ÄktB inte uppställer några krav på innehållet i bodelningshandlingen. Den skriftliga handlingen har en fundamental funktion: den skall intyga att en bodelning har skett. Detta innebär dock inte att parterna måste uppge hur själva delningen av boet har skett; det är tillräckligt att det av bodelningshandlingen framgår att makarna har genomfört en delning av boet. Högsta Domstolen menade att det i detta fall framgick av innehållet i dokumentet att en bodelning skett, trots att handlingen inte benämndes ”bodelningsavtal” eller överhuvudtaget nämnde termen ”bodelning”. En formenlig bodelning ansågs ha slutförts och någon bodelningsförättare skulle därför inte förordnas.
Sammanfattningsvis kan alltså konstateras att ni måste göra en ”skriftlig bodelning” när ert äktenskap har upplösts (eller vid en tidigare tidpunkt, om någon av er så önskar), men innehållet i den skriftliga handling som måste upprättas behöver inte vara särdeles omfattande eller komplext. För att slutföra en formenlig bodelning behöver ni helt enkelt upprätta och underteckna ett dokument som anger att ert bo har delats. Det kan naturligtvis vara fördelaktigt att åtminstone dokumentera hur de viktigaste tillgångarna i ert bo har fördelats, eftersom en sådan tydlig bodelningshandling kan röja eventuella tvivel kring vad som egentligen överenskommit parterna emellan. En sådan mer ingående dokumentation av bodelningen är dock, som redan poängterats, inte nödvändig för att ni skall kunna slutföra en formenlig bodelning i enlighet ÄktB:s krav.
Tveka inte att återkomma om mitt svar är otydligt eller om du har ytterligare frågor!